2008. március 27., csütörtök

Mai Krónikában:

Kolozsvár:
Közös választási fellépésre készül az RMDSZ és az MPP.
Együttműködne az RMDSZ kolozsvári szervezete a Magyar Polgári Párt (MPP) megyeszékhelyi fiókszervezetével a júniusi helyhatósági választásokon – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján László Attila, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje.
A szervezet Kolozs megyei elnöke ugyanakkor közölte, az RMDSZ Eckstein-Kovács Péter szenátort és Mátis Jenõ Kolozs megyei tanácsost bízta meg azzal, hogy a szervezet önkormányzati jelöltlistájáról az MPP-vel tárgyaljon az együttmûködés feltételeirõl. László megjegyezte: a választási törvény értelmében más pártszínekben szereplõ jelölt RMDSZ-listán nem indulhat, az MPP-jelöltek szereplése azonban azért kivitelezhetõ, mert a legtöbb MPP-ben politizáló személy egyben RMDSZ-tag is. Hozzátette: a tárgyalásoknak vasárnapig le kell zárulniuk, ekkor dõl el végleg az RMDSZ tanácsosjelöltjeinek rangsora, a polgármester- és megyei tanácselnökjelöltek személye mellett.
Juhász Péter, az MPP Kolozs megyei kezdeményezõ csoportjának tagja (képünkön) a Krónika érdeklõdésére úgy nyilatkozott, „reális esélyt lát” a szövetség és a nemrég bejegyzett párt közti együttmûködésre a helyhatósági választásokon. Hozzátette: errõl az MPP kincses városi szervezetének ma délutáni alakuló ülésén döntenek, ekkor választják meg a fiókszervezet elnökségét is. „Az RMDSZ-szel való együttmûködés kapcsán egyelõre csak a személyes véleményemet oszthatom meg: tudomásom szerint a kolozsvári fiókszervezet megalakulásának kezdeményezõi nyitottak arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a szervezet képviselõivel” – mondta Juhász.
Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es szenátor megkeresésünkre kijelentette: az RMDSZ Kolozsváron 18 százalékos magyarságaránnyal nem engedheti meg magának, hogy ne mûködjön együtt kihívójával a júniusi választásokon.
László Attila megyei RMDSZ-elnök tegnapi sajtótájékoztatóján ugyanakkor bejelentette: a Nagy-Románia Párton (PRM) kívül a Kolozs megyei RMDSZ bármelyik politikai alakulattal szövetkezik az önkormányzati választásokat követõen azért, hogy elnyerje a megyeszékhely alpolgármesteri tisztségét. A politikus szerint az önkormányzati választások eredményeinek ismeretében egyetlen politikai alakulattal sem kizárt az együttmûködés az önkormányzatban, megjegyezte azonban: az RMDSZ jelöltjei senkivel sem köthetnek bármilyen választások elõtti egyezséget, illetve hivatalos szövetség sem jöhet szóba urnazárás elõtt. Az önkormányzati jelöltlisták elõválasztás keretében vagy elektoros formában megtartott választás nyomán állnak össze, ezt szombaton véglegesítik. A legtöbb Kolozs megyei településen az elõválasztások le is zajlottak, másutt a napokban befejezik ezeket – tájékoztatott a polgámesterjelölt. A Kolozs Megyei Tanács elnökségéért folytatott versenybe eddig három jelölt, Boros János jelenlegi alpolgármester, Mátis Jenõ megyei tanácsos és Máté András Levente képviselõ jelentkezett. Az RMDSZ-s megyei tanácselnökjelölt személyérõl március 30-án dönt a megyei szervezetek képviselõibõl összeálló 186 tagú bizottság.

Nincsenek megjegyzések: