2007. november 30., péntek

Annamari

Jakabházi Annamária, feleség, anya, matektanárnő a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. Kedvenc étele a palacsinta, kedvenc növénye a diófa, kedvenc zöldsége a hagyma, kedvenc együttese a Dire Straits, kedvenc zeneszerzői Mozart (örök), Chopin és Liszt, kedvenc foglalkozása a fényképragasztás, gyerekek naplójának és családi blogok írása, kedvenc itthoni időtöltése a teázás (Earl Grey+kex), kedvenc színei az ősz rozsdaszínei, a narancssárga és sötétkék. Kedvenc politikusa Orbán Viktor. Kedvenc férje Juhász Péter.
Ákossal szeret kézen fogva menni, közben egy dalt dúdolni. Abával kuncogni. Szeret listát készíteni a tennivalókról, szereti ötleteit megvalósítani. Szeret varrni (patchwork), festegetni (szekrények kidíszítése), karácsonyi üdvözletek készíteni, sütni, takarítani (mert annak látszik az eredménye), pakolni, lakást átalakítani. Mosogatás, vasalás - es muss sein. De a legjobb gondolatok mosogatás közben születnek. Otthon Péter puha kockás ingeibe jár, hogy érezze közelségét, na meg azért, mert most ezekbe fér bele...
Szeret tanítani, lelkesedik a közösségépítő munkáért, osztályfőnök akart lenni gyerekkora óta.
Unitárius, büszke vallására. Szeretné a Tátesz nagyapja (Nagy Ferenc, unitárius lelkész) dalait, verseit összeszedni, esetleg kiadni.
Kedvenc verse Nagy László "Kiscsikó sirató"ja, egyik kedvenc regénye Virginia Woolf "Hullámok", kedvenc filme Amadeus. Utálja a salátalevest. Nem bírja az óra ketyegését. Nem szereti az "issue" szót. Gyűlöli az igazságtalanságot, a kövekezetlenséget, a dilettanizmunst. A zakuszkát vajas kenyérre keni. Ha kell, tud fogyni. Egyre többször hatódik meg filmeken, zenehallgatás közben. Kedvenc városa Salzburg, kedvenc kirándulóhelye Ivó. Otthona Kolozsvár és Segesvár. Szeretne többet utazni, biciklizni. Fél a svábbogaraktól, kóbor kutyáktól.
Férje Mannának, Manónak, MadMaxMum-nak, Anyabanyának szólítja. Ákos fia házicsokinak. Aba Anyacikának.
Ha táncház, akkor Zituka. Ha szenvedély, akkor csoki. Ha gyermekkor, akkor boldog (Székelykeresztúr, Segesvár), ha nyári vakáció, akkor Kide. Ha rebarbarás süti, akkor Irénke. Ha betűtípus, akkor Bookmann Old Style. Ha foci és barátok, akkor Molotov Koktél. Ha illat, akkor vanília.
Ami fontos: lendület, humor, harmónia.
Ami nélkül nem tudna élni: család és zene.

1998-ban a kolozsvári RTV területi studiójának stábja az Unitárius Kollégium tanárait az iskoláról kérdezték. Nyilatkozat két éves tanítási tapasztalattal:

Utolsó oszióra a zöldsárga osztályommal (1996-2000): A salamoni osztályommal (2000-2004):

Nincsenek megjegyzések: