2009. december 23., szerda

Töltöttkáposzta tíz lépésben:

1. Egy fej hagymát üvegesre dinsztelsz kevés olajban.
2. Kb. egy negyed kiló rizset jól megmosol,
3. Ledarálod a húst, kövérséggel/szalonnával (kb. egy kiló) a
megdinsztelt , kihűlt hagymával vegyesen.
4. Összevegyíted a darált masszát a rizzsel, egy egész tojással,sózod,
borsozod, jól meggyúrod.
5. A káposztának kivágod a torzsáját, így könnyen szétszedhető
leveleire, a leveleket leormózod.
6. Megtöltöd a leveleket kb. egy evőkanálnyi masszával, feltekered úgy,
hogy először az egyik végét ráhajtod a darált húsra, s a levelet
rágöngyölöd, s a végét bedugdosod.
7. Vágsz aprókáposztát, ha marad, úgy, mintha laskát vágnál, vékony csíkokra
8. A fazék aljára teszel valami kövérséget, vagy csontot, vagy
szalonnát, vagy szalonnabőrt, füstölt ezt-azt. Ideális esetben egy-két
káposztalevelet helyezel a fazék aljára a szalonnára, vagy csontra,
aprókáposztát szórsz, keveset, s ráhelyezel egy sor tölteléket, rá
szórsz újból aprókáposztát, s megint egy sor tölteléket, stb.
A tetejére jó, ha aprókáposzta s még egy-két levél kerül, hogy ne
száradjanak meg a felső sor töltelékei.
9. Feltöltöd vízzel, jól lepje el, lefeded.
10. Lassú tűznél főzöd ( jó a fazék alá vaslapot tenni, ha van, hogy
nehogy odaégjen).

Mamu és N'Apu fenti receptje alapján elkészült és Péter szerint borzasztóan finom lett.

Nincsenek megjegyzések: