2008. május 11., vasárnap

Pünkösd

Apa reggel 9-re ment a Farkas utcai református templomba, majd fél 11-re hazabiciklizett, hogy Anya Ákossal is elmehessen 11-re a Belvárosi Unitárius templomba. Aba elkapta Anyától a kötőhártyagyulladást (hiába a 2x10 napos antibiotikumos kezelés, Anya nem gyógyult meg), így őt nem visszük ki. Mert pont olyan szeles nap van, mint akkor, mikor Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek. Akkor hirtelen hatalmas szél támadt, amely betöltötte az egész házat, ahol összegyűltek. Majd lángnyelvek jelentek meg, amelyek szétoszlottak és leszálltak az összegyűltekre. "És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok. ...Péter azonban előállván a tizeneggyel, felemelé szavát, és szóla nékik: Zsidó férfiak és mindnyájan, kik lakoztok Jeruzsálemben, legyen ez néktek tudtotokra, és vegyétek füleitekbe az én beszédimet!... Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát... A kik azért örömest vevék az ő beszédét, megkeresztelkedének; és hozzájuk csatlakozék azon a napon mintegy háromezer lélek..."(Ap.Csel. 2. fejezet, Károli Gáspár fordítása) Pünkösd a keresztény egyház születésnapja is. Erről prédikált ma az angliai Urmston és Aultringham lelkésznője, az Angliai Unitárius Egyház leköszönő elnöke, Celia Midgley (náluk nem püspöknek nevezik). Czire Szabolcs fordította a prédikációt. Prédiákciója többek között a tanítványok öntudatra ébredéséről szólt, a közösség erejéről, kiemelve a kommunikáció fontosságát. Itt említette - nagy örömömre - Táteszt és Mámeszt. Azt, hogy 1992-ben az ő vendégei voltak és annak ellenére, hogy az akkor összegyűltek közül sokan nem beszélték a magyar vagy angol nyelvet, tökéletesen megértették egymást. Németül, franciául, ki hogy tudott, majd átváltottak éneklésre - ez maradandó élmény volt számára. (Pénteken meglátogatta Segesváron Nagytatát.) A férje John Midgley is lelkész, az angol unitáriusok egyik vezéregyénisége fiatal tanárként tanította Nagytatát a manchesteri unitárius Collegeban. Ő volt az első, aki meghívta nagytatát egy hétvégére hozzájuk 1973-ban. (Őrzöm a 2 éves szülinapomra Tátesztől kapott verses üdvözlőlapot.)
Arról is beszélt a lelkésznő, hogy Angliában pünkösdöt Fehér Vasárnapnak nevezik, ekkor van a legtöbb keresztelő és ilyenkor az egyházak felvonulást is szoktak szervezni.
Nem volt vasárnapi iskola, így Ákos végigülte ölemben a prédikációt, majd az úrvacsoraosztást. Mellettünk Sára ölében Tekla. Szerencsére volt nálam sok cetli, amire rajzolhattak. Orsi sajnos fázott, így el kellett menniük. Ádám, Ákos ovistársa is mellénk ült úrvacsora osztás közben.
A templomból kijövet mi is kezet fogtunk a lelkésznővel, ekkor Ákos már nagyon türelmetlen volt a 2 órai üléstől, de szaladt volna kifele is, mert meglátta Brigit, aki szintén ovistársa.

Bélunak pünkösd a kedvence a keresztény ünnepek közül, ő is prédikált ma Redwood Cityben, ahol ma ünnepelték az Anyák Napját (május második vasárnapja.)
Nagyapa is prédikált ma kétszer Harasztoson, Nagyival ott ünnepeltek.
Tátesz is prédikált Sárdon, Mamuval utazott ki.
Ma az egész család ünnepel.

Nincsenek megjegyzések: