2008. május 4., vasárnap

Anyák napja

Ma reggel a szokásos éjszakai műszak után (éjjel 2 és hajnali 5 óra Abázás) Anya reggel Aba-hangra ébred. Kiszáll az ágyból, rutinszerűen keresi a papucsát, indul, de furcsa mód az ajtó csukva. Visszanéz: Apa sehol. Kilincsel, kilépne, de Ákos ujjongó reggeli friss hangjával megállítja: Meglepetés! Nem szabad még kijönni! Leül Anya az ágya szélére és vár. Vár. Aztán beveti az ágyat, összehajtogatja az erkélyről még az este beszedett megszáradt ruhákat, még simít egyet az ágyterítőn és vár, csendben.
Megigazítja frizuráját, felteszi az Aba-csattot és figyel: vajon mire készülnek a fiúk? A konyhából edénycsörömpölés, Aba-gügyögés, Ákos-kuncogás - tudja, hogy ezek az anyák napi készülődés végső akkordjai.
Aztán nyílik az ajtó: Jöhetsz! - diadalmas Ákos-kiáltás.
A fiúk a konyhában legünnepélyesebb mosolyukkal szegezik rá tekintetüket. Ákos a helyén, Aba a helyén, Apa is a helyén, de állva várja. Boldog Anyák Napját! - harsogják kórusban. Az asztal gyönyörűen, gondosan megterítve: abrosz, tányérok, evőeszközök, vendégeknekvaló szalvéták, égő gyertya. Anya tányérjának folytatásaként egy hatalmas Édesanyámnak feliratú boríték áll valaminek támasztva. Még mielőtt ezt kibontaná, Ákos követelőző nyújtott karjai közé hajlik, puszit ad, puszit kap. Aztán Aba kap puszit, aki BÁBÁBÁ-val néz rá tágra nyílt szemekkel. Apa ölelése és puszija után elolvassa az Ákos-készítette levelet. Egy köszöntő, egy Ákos-tenyér és egy ragasztmány alkotja a meglepetéslapot. Ákos ezt az oviban készítette:

Csak pici voltam, mint egy dió,
S te akkor is szeretve vártál.
Még nem láttál, de már szép voltam,
És már akkor is Édesanyám voltál.
Összedobbantunk ketten csendesen,
Szíved alatt az én szívem.
Köszönöm, hogy a világra hoztál
És Édesanyám lettél nekem.

Anya leül. Nézi, olvassa, nézi. Aztán a borítéktámasznak örvend: barackkompót. Megegyeznek, hogy ebéd után megkínálja a fiúkat vele, főleg Ákost. Apa felől egy Praktika folyóirat is a meglepetés része, ami külön nagy öröm számára. És ekkor Apa jelenti, hogy a tejfölös tojás kicsit késik, de úton van. Ez Apa reggeli-specialitása.
Igazi Anyák napi reggel... - gondolja Anya, és újra megöleli a fiúkat.
Elkészül a finom reggeli, a finom tea mellé, emelkedett a hangulat.
Reggeli után Ákos csavarokkal játszik, Aba bújik, Apa wikipédiázik, Anya telefonál. Felhívja Mamut, mert Anyák Napja van. Felolvassa Mamunak a verset, együtt nyelik a gombócokat és megbeszélik a gyerek-szülő kapcsolat pszichológiájának lelkiismeretfurdalásos részét. Mamu Sárdra készül Tátesszel - a szokásos vasárnapi program.
Ebédkészítés. Adva van a N'Apu-féle lesütött disznóhús, csak krumplit kell főzni mellé. És leves. És akkor jön a spontán ötlet: legyen még valami! A Márta-féle házitojás pont jól fog most. Aba teknőjéből figyeli - nem mindig türelemmel - az Anyák Napi torta készítésének lépéseit. Közben Apa beszámol a wikipédián olvasottakról: a tegnap esti Wajda-film (amibe Anya belealudt) politikai, erkölcsi hátteréről, Katyn borzalmas valóságáról. És az Agnus Rádiót is hallgatjuk, várjuk Orsi mesemondását.
A torta elkészül (téglalap alapon szív), Anya kiteszi hűlni az erkélyre, mosogat, asztalt terít és ebéd. A végén a várva várt barackkompót és tortaevés.
Aba ma krumplit banánnal eszik előételként ebédre, az anyatej marad a főeledel.
Ákos a szokásos napi programját követve alszik egy nagyot. Eközben látogat fel Nagyi és Nagyapa, akik szintén felköszöntik Anyát. Apa is felköszönti Nagyit. Miközben a szív körüli tortát és kávét esznek/isznak, Anya nézegeti az Ákos- és Abaruhákat, Ákos biciklis sisakját, amit most kaptak. Olvassa a Nagyapa-dedikációt:
Kicsi Aba kénye,
Ákosnak öröme
Anyák napi öröm-e?
Na ugye!
Anyamárjának
anyák napján
anyaszeretettel az
anyós-nagyanya.
Közben Aba felébred, találkozik a nagyszülőkkel, akik máris indulnak tovább Jegenyére.
Ákos felébred, hosszú lefolyású fürdés következik, amit Aba szappanopera-rajongóként nagy örömmel figyel. Aztán játék, mese, játék. Aba még biciklizni is tanul. Anya lefilmezi, amint Aba négykézláb mászik, majd a stepaerobik-padnak támaszkodva feláll, és erre felmászik. Este Anya leül képeket takarítani a bloghoz. Mamuval skype-zik még eközben, belehallgat Tátesz mai sárdi prédikációjába (hihetetlen, mennyire friss még nagyapa!). Apa is felköszönti kedvenc anyósát. A fiúk cincognak:
Vacsora mindenkinek. Aba ügyesen eszik most, utána azonnal elalszik. Ma nincs fürdés, mert köhög. Ákos még egyet memória-játszik Apával a számítógépen, aztán Anyával elvonul. Gyermekkori élményeket kell neki esti meseként mondani. Ma könnyen elalszik. Holnap újra ovi, az egyhetes vakáció után. Apa meccset néz, és nagyon örvend az eredmény alakulásának.
Anya nézi a képeket. A kicsi fiúkat. És arra gondol, amire akkor, mikor Ákos megszületett: hogy mi az élet értelme. Azelőtt tudta, hogy sokminden adhat értelmet az ember életének, a Bolondokkal sínekmenti séták közben és Bálintéknál Évuval, Zitukával sokszor felhozott és vitatott téma volt ez a középiskolai évek alatt. De a csillagszemű kis Ákos meghozta a választ és Aba alaposan megerősítette ezt: Az élet értelme az élet maga. Ilyen egyszerű.
Anyát hála tölti el. Minden irányban. Drága nagymamájára gondol, Mámeszre, a sokszor együtt énekelt, Tátesz által megzenésített Juhász Gyula versre:
És nézni: édesanya alszik-e,
S álmában megcsókolni a szívét,
S érezni, most is rám gondol szíve:
Szeretnék néha visszajönni még!
Köszönet a mai napért! Drága édesanyáinkért!

1 megjegyzés:

reka írta...

Ezt végigbőgtem...