2009. március 22., vasárnap

Zászlót avat a Péterffy Gyula kórus

Péterffy Gyula teológiai zenetanár születésének 100., halálának 30. évfordulóján a kolozsvári unitárius templomban ünnepi istentiszteletre került ma sor. Dr. Szabó Árpád prédikációja után szintén ő, mint egykori tanítvány ismertette Péterffy Gyula tanár életútját. Péterffy Gyula zenetanár (Székelykeresztúr, Kolozsvár), kórusvezető, zenekar alapító, orgonaművész egy személyben. A János Zsigmond Unitárius Kollégium kórusa 2001-től viseli az ő nevét. Ma felavatták a Péterffy Gyula kórus zászlaját, melyet Péterffy Gyula unokája, ifjú Péterffy Miklós műépítész tervezett. A zászló Szakács Éva kézműiparos kézimunkája.
Új zászló leng most itt közöttetek,
Senki ellen, - csak magatok miatt.
Olyan, mint a testté vált áhítat.
Mint lelketek szárnyas, égi része.
Se dob, se kürt, se katonabanda -
Csak ének a kísérő zenéje.
(Reményik Sándor)
Popa Márta igazgató köszöntése és zászlóismertetése után, Péterffy Gyula lánya, Péterffy Enikő tanárnő zászlóanyaként ünnepel,
felkerül a zászlóra az 1909-2009 szalag:
Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök megáldja a zászlót:
Majó Julianna, a Péterffy Gyula kórus karnagya átveszi a zászlót arra biztatva a kollégium diákságát, hogy továbbra is lelkesen vegyenek részt e közösségformáló éneklésben.



A templomi ünnepség után, a vasárnapi iskolás Ákos csatlakozott Anyához és a kollégiumban Péterffy Gyula - fényképeket néztek és meghallgattak egy Enikő néni által előkészített meglepetést: egy régi felvételről Péterffy Gyula orgonajátékát.

Nincsenek megjegyzések: