2009. március 26., csütörtök

Ákos és a trójai háború

Múlt szombaton, mikor Apa és Anya Albert Orsi szülinapján ünnepeltek, Nagyi és Nagyapa fektették itthon a gyerekeket. Esti meseként Nagyapa a trójai háborúról mesélt. Már többször hallotta Ákos, most is ő kérte. A mellékelt szövegben Nagyapa leírta Ákos megjegyzéseit.

A szereplők jellemzése
Páris: „Nem volt szép tőle, hogy ellopta a barátja feleségét. Vissza kellett volna vigye neki.”
Menelaosz: „Ha vitéz király, miért nem ment Páris után a saját katonáival, hogy vegye vissza tőle? Miért ment el a nagyobb testvéréhez, hogy az indítson háborút Páris országa ellen? Nem kellett volna háborút csináljanak, mert az olyan hosszú ideig tart, sokan meghalnak, és mindenkinek rossz. Szerintem ez a király, a Páris barátja viselkedett az egész közül a legleányosabban, mert ahelyett, hogy visszaszerezte volna Szép Helénát, elment árulkodni a nagyobb testvéréhez!”
Akhillész:„Én az összes közül Akhillészt szeretem a legjobban. Ő tudott a legjobban harcolni, ő volt a legbátrabb! Csak ne lett volna ott a sarkán az a hely, ahol meglőhették!”
Thétisz: „Ha már az anyja belemártotta Akhillészt abba a vízbe, hogy ne lehessen megsebezni, akkor miért nem fordította meg, hogy mártsa be már akkor a sarkát is, hogy ott se érhesse a nyílvessző!”
Laokoón [A jós azt mondta, be kell vinni a falovat a városba. De akkor jött egy másik jós, aki azt mondta, hogy ne vigyék be, mert félek a görögöktől még ha ajándékot hoznak is...]:
„...tudom. Hárman voltak, és kijött a tengerből egy nagy kígyó és megfojtotta őket. Hogy is hívták az apát? [Laokoón...] Pedig Laokoónnak volt igaza!”

Állásfoglalás
„Nagyapa, te kivel tartasz? Hogy is hívták azokat, akik a sok hajóval jöttek, hogy megtámadják a Páris apjának városát? [Görögök...] Mert én a görögökkel tartok!”
„Ki is találta ki a falovat, amiben elbújtak a görög vitézek? [Odüsszeusz...] Na, mert én az összes kalandjai közül azt szeretem a legjobban, amikor a hajósok fülébe dugót tett, saját magát pedig odakötözte az oszlophoz, hogy hallja a szép éneket, de azért nem tudja a hajót a partra irányítani, ahol azok a rossz tündérek voltak, és megölték volna őket mind.”

Nincsenek megjegyzések: