2009. március 18., szerda

Ameliss torta - utánzat

Egy péntek esti teázáskor Péterrel az Amadeus Mozart-Cafféban a szokásos tea mellé egy szelet Amelisse tortát rendeltünk. Nagyon finom volt: túró, alma, mák és piskóta.
Miután ilyen nevű tortareceptet az interneten nem találtam, összekombinálva más recepteket, kétszer megkíséreltem itthon leutánozni: egyszer Nagyapa, másodszor Bélu szülinapjára.

Alap: csattos kerek tortaformában piskótát (7 tojásból) vagy márványtésztát (lásd süteményeknél) sütünk.
Almás töltelék: 75 dkg alma, 1 dl almalé, 1 csomag főzős vaníliaízű pudingpor, 1 citrom levének a fele.
A meghámozott almát felkockázzuk, majd 5 evőkanál almalével, 50g cukorral és a citromlével kb. 5 percig pároljuk. A pudingport a maradék almalében csomómentesen elkeverjük, a forrásban lévő kompóthoz adjuk, és még egyszer felforraljuk. Kb. 30 percig hűlni hagyjuk.
Túrókrém: 500g tehéntúró, 250g mascarpone, 50g cukor, a fenti citrom megmaradt leve+ a citrom reszelt héja.
A túrót a mascarponéval, a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a cukorral simára kikeverjük.

Az alapot tortalapokra vágjuk.
Ugyanabba a kerek tortaformába, amibe az alapot sütöttük, rétegezünk: alap, túrókrém, almakompót, alap túrókrém, almakompót.
Hűtőszekrénybe tesszük minimum egy órára.

Legközelebb jobban megközelítem az eredetit, ha mákmasszát is teszek bele.

Nincsenek megjegyzések: