2008. április 23., szerda

Verdi: Otello, Kolozsvár

Sally nénivel és Henk bácsival Anya operába látogatott. Ma először maradt Apa a fiúkkal egyedül este otthon. (Tervezték, hogy megeszik Apa szülinapi Chipsét, sört isznak és focit néznek-igazi fiúbuli.) Verdi Otellojának bemutatója.
Az első felvonásban a tengeren vagyunk mi is (nézők), orkán erejű vihar tombol, miközben Ciprus lakosai a kikötőben könyörögnek Istenhez, hogy a vihar pusztítsa el a szigetre támadó oszmán hajóhadat. 3 nagy képernyő fent, 8 számítógépképernyő lent, a tenger vad hullámait mutatja. Radar.
Megjelenik Otello, a mór, a Velencei Köztársaság diadalmas hadvezére. Jago, a fővezér zászlósa is ott van, aki féktelenül gyűlöli Otellot amiért őhelyette Cassiót emelte kapitányi tisztségbe.
Desdemona, Otello hitvese is színre lép.
A színpad fölött kijelzőn az áriák román szövege fut, így pontosan lehet tudni, mit énekelnek olaszul.

A díszlet erősíti az áriák mélységét. Szerelem:
Jago, a "barát" hazugságot fabrikál Desdemona és Cassio nemléztező szerelméről, féltékennyé téve így Otellot.



A utolsó, negyedik felvonásban Desdemona „Fűzfadala” után, a háromrészes „Ave Maria” gyönyörű:
A féltékeny Otello megöli Desdemonát, majd megtudva, hogy tulajdonképpen Jago hazugságának áldozata, térdreesik a halott felesége ágya előtt és tőrjével elvágja saját torkát.
A díszlet, a látvány is szép volt, a zene, az ének pedig FELEMELŐ volt. És a fiúk nagyon jól megvoltak hármasban. A kicsik már jóllakottan aludtak, mire Anya énekelve hazaért.

Nincsenek megjegyzések: