2008. január 21., hétfő

Szereposztás

Reggeli után, Apa pakol a hátizsákjába. Ákos nézi, minden mozdulatát figyeli, majd "támadt egy ötletem" felkiáltással máris magyarázza: "Apa veled megyek. Mondjuk, hogy én vagyok Pif, és te vagy Tonton." Az esti mese életre kap. A találékony Pif (a házőrző kutya), miután Tonton megtiltotta, hogy Duduval (Tonton kisfia) vele tartson a nehéz gyalogtúrára, bebújt Tonton hátizsákjába Dudustól, úgy kirándultak végül együtt.
És jön a szereposztás: Anya a terebélyes Agáta asszonyság, Aba pedig a kis Dudu, Pif legjobb barátja.
Nemsokára Tonton és Pif hangosan, tervekkel tele távozik, majd Agáta néni a kis Duduval elkenguruzik a rendelőbe az itthoni Vigantol állományt pótolni. Sajnos, az orvosnéni hiányzik, így a kis Dudu étkezési szokásairól és a hogyantovábbról Agáta néni nem tud értekezni senkivel. (A kis Dudu ugyanis éjszaka többször ébred, enni kér, és lehet, ez annak a jele, hogy nem lakik soha jól. Lehet, pótolni kell.)
Mivel a kis Dudu a csuklóstroli zötykölődésében elaludt, leszállás után Agáta néni a megállóbeli mindenes üzletbe elidőz. Vásárol Pifnek a kerek munkaasztalra egy strappabíró vinilinabroszt. Amilyen olcsó, olyan giccses. Királykisasszonyok, Hófehérke és más lányos rajzfilmhősök bájolognak rajta. De a célnak megfelel.
Aztán a hentesnél csirkemájat ebédre és Tontonnak Sissi-sonkát.
Itthon a mindennapi mosogatás, pakolás, majd az abrosz körbevágása után, a kis Dudu szundikálása közben Agáta néni elkészíti a hagymás csirkemájat. Nagy segítséget nyújt ebben a Pif keresztpapája által egy évre kölcsönkapott mindent apróra vágó robotgép (Pif keresztpapája nincs a Háznál augusztusig, óceánon túl szolgál). Miközben a máj sül, Agáta néni azon tanakodik egymagában, hogy a szívére vagy az eszére hallgasson. Mi legyen a körítés: szalmakrumpli (Tonton kedvence) vagy krumplipire (mert egészségesebb)? Mindkettő?
Kis Dudu mélyen alszik Pif ágyában. Agáta néni kiteríti a frissen mosott ruhákat. Ez nagy örömet jelent majd Pifnek, mert újabb epizód elevenedik meg a meséből: a hűséges strázsa.
Máris elérkezik az öt óra, most már érkezhet Pif és Tonton. A krumplik mindkét formában képviseltetik magukat az estebédnél. Tonton hoz Pif Nagyija által küldött húsgombóclevest, amit Besztercéről kaptak a Pif-Nagyapa prédikációjakor. Pif a "nagyon jó volt az oviban"-t részletezi az asztalnál: Hangával volt egy csapatban és sok pontszámot nyert, Balázzsal pedig megbeszélte az űrlények támadását a várkastélyra. És közben épül az ól, amelyben lakik - szalmakrumpliból. Aztán kis Dudu is vacsizik, majd Ákos szobájában Tonton egy másik Pifkalandot fotóz: Pif és Dudu egy kalap alatt.


Pif buzgón segít Agáta néninek a holnapi desszert előállításában, aztán még játszanak együtt a számítógépes játszóházban. Kis Dudu egyre nyűgösebb, ezért Pifnek egyedül kell kiraknia a nehéz puzlit. Az új abrosz tetszik Pifnek, csak azt kifogásolja, hogy nincs rajta boszorkány. A szurkálós táblán épít egy virágot, öntözőt, házat, autót. Tonton a blogra, a "Decemberi hírek"hez beszúr egy kis videófelvételt, majd elindít egy kenyérsütést. Agáta néni szorgalmazza a pizsamaosztást, így miután Pif ágybakerül, a 6690 grammos kis Dudut Tonton megfürdeti, Agáta néni megtörölgeti, majd megeteti. Kis Dudu 160-at eszik, és nem kéri a NAN HA pótlást. Tonton mesét olvas Pifnek. Na mit? Pif kalandjait. Kis Dudu elalszik, Tonton "meditál", Pif félhomályban énekli a "Boldog születésnapot". Holnapra gyakorol. Agáta néni lefekteti a konyhát és a blogot.
Mesés volt a mai nap...

Nincsenek megjegyzések: