2008. január 29., kedd

Mit tud Aba?

Szombaton, azaz 25-én Aba felfedezte a lábát. Mindkét kezével megfogta mindkettőt. Azóta nemcsak pelenkát, de zoknit is kell cserélnem, mert benyálazza.
És akkor lejegyzem, hogy miket tud még.
A kiságyban 180 fokos fordulatot tesz háton valamikor december eleje óta.
Hasról hátra fordult pontosan 4 hónapos korában, azaz január 7-én.
Hátról hasra fordult január 10-én. Könyököl, de nyújtott karral is sokáig hasal.
Megfogta a cumiját az ágyban és betette a szájába, majd kivette: január 17-én. Azóta nagyon ügyesen forgatja már kezében és teszi-veszi kancsinézéssel kísérve.
Hátrafele gyorsan kúszik. A hidat fejével és lábával nemtudommióta tudja.
A papír, nylon, rongy, selyem, fa, műanyag közül a legizgalmasabb a nylon, de a legkedvesebb a rongy tapintása, pontosabban a Samu macié.
Az általunk produkált hangok (főleg állatok utánzása) közül legmulatságosabb a Kukkurigúúúú, az IÁIÁIÁÁÁ és a SlágerRádióóóóó. De nagyon figyeli a lovacska ügetését, az autóburrogást is. A "Kukucs" játék és a "szellő" megnevettetik, ilyenkor hangosan kacag.
Ha komoly vagyok, ő is komolyan szemlélődik. Ha némán elmosolyodom, azonnal viszonozza. Ha beszélek is, akkor felnevet: mint jó ismerőst üdvözöl. Az éneklést nagyon szereti, ilyenkor hangosan repdes. És akkor is, ha táncolok.
Ha felveszem, bújik, és sóhajtozik. Ha együtt táncolunk, "énekel".
Ákosról nem veszi le a szemét. Ha Ákos hangosan szól hozzá, kurjantgat, kiabál.
A szomszéd betonfúrása, a zúgó csapvíz nem zavarja, de a finomabb hangokra összerezzen: apró köhögésre, könyvlap-forgatásra, tépőzárhangra.
Játékai: Elemér, a rágható fülű elefánt; Gyuszi a visító nyuszi és rongykönyve; Lyukasmarok, a fogzásrágó; a kis mobiltelefon - szintén rágható felülettel.
Aba tud hollandosan krákogni: "ghrghr", hízelegni: "khikhi", "HŐ"n szeretni, jóváhagyni: "egghe", általában a G betűt minden magánhangzóval társítani.
Aba nem tudja az éjszakát átaludni. Legmélyebben este 7-től éjfélig alszik. Onnan kezdve 2-3 óránként enni kér. Reggel 6-7 között ébreszt, nem hajlandó tovább aludni, sőt, a kiságyban sem maradni. A konyhába kell vinni, "induljon az élet, történjen már valami!" türelmetlenséggel várja, hogy reggelihez üljünk mind. Ekkor boldogan figyel. Miután a fiúk elbúcsúznak (fél9), végigszemléli a mosogatás előkészületeit, majd az edénycsörömpölésbe belaalszik. De csak addig alszik, míg a mosogatás tart. Aztán a nagy ágyon játék, ének, felolvasás, beszélgetés, evés, Séta. Majd újra játék, ének, evés. Közben szundít egyet-egyet, ami félóra, óra. Ebédfőzésnél asszisztál, tanácsadás kiabálás formájában. Aztán játék, ének, stb. Várjuk a fiúkat, és onnantól izgalmasabb az élet, mert Ákosra ragadhat a tekintete: hogyan eszik Ákos, hogyan játszik, beszél, énekel.
Este 7-ig.

Nincsenek megjegyzések: