2008. július 8., kedd

Gárdonyi Géza szülőháza

Ma reggel nincs strandidő. Ezért felkereketdtünk és meglátogattuk Gárdonyi Géza szülőházát Agárdon (Gárdonnyal egybenőtt már). Apa és Anya már jártak itt nászútjukon 1999 nyarán, és izgalommal várták újra a ház látogatását, mert ez a legszebb szülőház, amit valaha láttak. Gondosan kiválasztott idézetek, levelek, lélekkel összeállított életrajzi adatokkal egybefűzött dokumentumrészletek ékesítik a falakat.

Megyünk.
A bejáratnál Tolsztojhoz intézett sorai máris elvarázsolnak, ráhangolnak Gárdonyi finom lelkivilágára, így irodalomittas hangulatban lépünk a szülőházba.Gárdonyi Géza, eredeti nevén Ziegler, a szülőtelepülése tiszteletére vette fel a "Gárdonyi" nevet. A nagyszobában Gárdonyi életének fontosabb dokumentumait, leveleit olvassuk, élvezzük. A kisebbik szobában alkotásai kaptak helyet, regények versek, elbeszélések, drámák. Élvezettel olvasunk el felváltva minden iratot, humorosabbnál érdekesebb és szebbnél találóbb leírásokat kortársakról, házasságról, háborúról, pedagógiáról. A nagyapák:
Az iratokat is mind lefényképeztük, majd külön bejegyzést készítünk róluk (egyszer a nyaralás fotói előnyben...), de a gyászjelentést most idemásolom. Ez a hozzáállás az, ami napjainkban sajnos kihalt. "Jöjjetek a temetésre!". Mert ez fontos, most ez a mi dolgunk.
Gárdonyisan a család:

Nincsenek megjegyzések: