2008. július 11., péntek

Az Ország Házában

A Pali bácsi finom pörkölt-ebéde után indulás, Parlament-látogatás a program. Steindl Imre pompás tervei alapján, 1885-ben kezdték el építeni. Ákos Pali bácsi kezét fogja: És megmutatod, hogy hol dolgoztál? Ugyanis Pali bácsi képviselő volt, itt dolgozott, többek között a 742-es képviselői irodában. Mögöttük Márta és Péter Abával. Elől Edit néni (Fülöp Edit), Pali bácsi felesége, és mellette Zsófi lányuk a kis Ábrissal.Időre ide kell érnünk, mert csoportosan, idegenvezetővel megyünk be. Karunkra akasztanak egy papír-karórát, amit távozásnál vissza kell adnunk, ezzel tartják nyilván a napi belépők számát. Az épület 27 kapuja közül, mi a XII. kapun lépünk be, máris a díszlépcsőhöz érkezünk. Ákos a bordó bársony borította hosszú lépcsőszalag láttán halkan megkérdezi: És itt szaladt le Hamupipőke? Valóban, mesésen szép.
Én a koronát szeretném látni! - forgolódik Aba a Kupolacsarnokban.
Ákos is erre vár, mint István, a király rajongó, tágra nyílt szemmel, tiszteletet áradó remegő hangon suttogja : És ez AZ a korona?A királyi jogar és az országalma között a korona. Itt a levegőnek súlya van... Meghatóan szép!A tartópilléreken körbe-körbe: szoborgaléria.Árpád nyitja a sort, majd I. István, I. László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Nagy Lajos, Hunyadi János és Hunyadi Mátyás következik; azután az erdélyi fejedelmek közül Báthori István, Bocskai István, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György; végül pedig három Habsburg: III. Károly, Mária Terézia és II. Lipót zárja a kört. Az uralkodók között lett volna a helye II. Rákóczi Ferencnek, az ő emlékezetét hirdeti a négy márványba vésett oklevél.Juhász Ákos, jelen! Juhász Aba, jelen!
A rózsacsillár, ami csak kivételes alkalmakkor ég:
És hogyan cserélik az égőket?Útban az ülésterem felé:A "haza háza" legfontosabb terme hatalmas, patkó alakú. Ez tulajdonképpen az iker-üléstermek egyike:
És a folyósón a szivartartók:Innen származik a mondás: megér egy havannát!
A mennyezet kazettás. A kedvünk csodás.

Nincsenek megjegyzések: