2012. április 8., vasárnap

Apának Dobos torta

Mivel nem lehetett buli, a torta kiválasztásánál Anya arra gondolt, legalább akkor ez legyen meglepetés. Apa egyik kedvenc tortája a Dobos torta, aminek már egyszer valamikor Anya nekirugaszkodott, de akkor nem állt össze a krém miatt.
Ezúttal a recept kombinált, 3 receptet összehangolva sikerült, de végül sikerült.
5 óra és 40 perc alatt készült el a torta.

Egy lap elkészítése (Tóth Júlia édesanyjának receptje):
2 tojás fehérje+ 2 kanál cukor+ 1 kanál víz+ pici sütőpor = felverni mixerrel.
Egy másik edénybe 2 tojás sárgája+ 1 kanál cukor+ 1 kanál víz+ pici sütőpor = felverni mixerrel.
A két masszát összekeverni és hozzá adni 2 kanál lisztet.
Egy tepsi fonákját megkenni olajjal és belisztezni majd erre egyenletesen elkenni a masszát. Előre bemelegített lerben megsütni. Mikor kivesszük egy nagy kés élével felvenni és kettévágni majd hagyni kihűlni, megszáradni.

A krém (internetes recept 10 deka keserű csoki kihagyásával) hozzávalói:
• 4 egész tojás
• 20 deka kristálycukor
• 2 tasak vaníliás cukor
• 2 ek. holland kakaópor
• 20 deka vaj (Júlia édesanyja tanácsa szerint 85%-os vaj szükséges)
• egy kevés rum
Fém lábosba ütöm fel a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot és elkeverem. Egy edényben 2 ujjnyi vizet forralok, majd ráteszem a lábost, és gőz fölött habosra keverem a tojáskrémet. A gőzről levéve beledolgozom a kakaóport és a rumot, majd teljesen lehűtöm a krémet. Ezután hozzáadom a szoba hőmérsékletű vajat, és habosra keverem. Még habosabb lesz a krém, ha 2 keverés között fél órára behűtöm, és újra kikeverem. A betöltésig hidegre teszem, és közben elkészítem a lapokat.

A cukormáz (internetes recept) hozzávalói:
• 15 deka porcukor
• 2 tk. ecet
• 2 tk. vaj
• víz
Egy kisebb teflonozott edénybe szitálom a porcukrot és annyi vizet adok hozzá, amennyivel épphogy simára lehet keverni. (úgy saccolom, talán 4 evőkanálnyi lehetett amit apránként hozzáadagoltam) Hozzáadom az ecetet és a vajat, és közepes lángon folyamatosan kevergetve elkezdem megolvasztani. Amikor elpárolog a víz, kikristályosodik a cukor, (nem kell megijedni!) aztán lassan-lassan elkezd olvadni, és pirulni. Mivel nem magas, hanem csak mérsékelt lángon olvasztom a cukrot, elég hosszadalmas ez a folyamat, talán 10-15 percig is eltart. Amikor borostyánszínű lett a karamell, azonnal leveszem az a tűzről és az előkészített piskótára kanalazom. Egy hosszú, vajazott pengéjű késsel felcikkezem a még forró karamellt.

Idáig a receptek összeboronálása.
A lap 8-szorosát készítettem el, a pici sütőporok összesen nálam 1 kis tasak sütőport jelentett.
Egy kartont kivágtam négyzet alakúra és minden tortalapot ez alapján felvágtam, így tökéletesen egyforma méretűek lettek a lapok. Ezután fektettem egymásra krémezve őket, majd a végén ráhelyeztem a szintén ilyen méretű cukormázas lapot.
Ilyen lett:

1 megjegyzés:

Csete - Bodor család írta...

Gratulálok, nagyon jól néz ki, és biztos fincsi volt.