2009. április 1., szerda

Fasírtrecept

Ez a levél 2006 februárjában íródott. Akkor, amikor Ákos az egynek ed-et mondott. Fasírtkészítésnél mindig előveszem.

Kicsi Annamáriám,
1 kiló húsból (disznó, őrölnivaló - a legjobb olyan cafatokat venni, kimondottan őrölnivalót vagy combot) + kb. 20 deka nyersszalonnából lesz kb. 45-50 kis fasírtgombóc.
Egyéb hozzávalók:
2 szelet vízben áztatott kenyérszelet (a végén kell beleőrölni, mert az kiviszi a húsmaradékot a húsvágógépből, s ami a gépben marad, az a kenyérmaradék lesz)
2 közepes nyers krumpli apró reszelővel belereszelni (gyorsan kell dolgozni ezzel, mert a krumpli hamar megfeketedik)
5 cikk fokhagyma beleőrölve, vagy törve fokhagymatörővel
só, bors (a legjobb, ha megsütsz egyet (csak edet!), hogy nehogy elsózd, ami könnyen megtörténik, ha nem vigyáz az ember. Ha az az "ed" sótlan, még megsózhatod a nagy masszát ...
2 egész tojás

Az egészet jól összegyúrni (ha érzed, hogy túl lágy a massza, akkor egy kis lisztet tehetsz bele), labdákat formálni vizes kézzel, vagy lisztessel (jobb szerintem a vizes, mert nem ég meg az olajban a liszt), forró olajban pirosra sütni. (Ha laposakat formálsz, akkor nem kell olyan bő olajban sütni, viszont, ha labdákat csinálsz, akkor bőven kell olaj, mint a szalmakrumplinak.) Kb. egy pingponglabdányi méretű legyen a fasírtlabda nyersen, de lehet tetszés szerinti...

Én talán másfél kiló disznóhúst vennék s 30 deka nyersszalonnát 15-20 személynek. A többi hozzávaló arányosan alakul, persze, hiszen matekes vagy, ki tudod számítani... ha-ha-ha!
Figyelemreméltó kreativitásodnak túl nagy teret itt most ne engedj, mert.... Bár Nagymama olyan jóízű fasírtot csinált gyerekkoromban, ami gyakran zöld volt a sok zöldhagymától, meg petrezselyemtől. Mi nem szoktunk hagymát beletenni, csak fokhagymát.
Jó munkát! Pusziiiiiiiiii Mamu+Apu

Nincsenek megjegyzések: