2009. április 29., szerda

Boldog Mosolyország (mese)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy király s annak hat szép gyermeke. Három gyönyörű leány és három deli legény. Amikor eljött az idő, a király így szólt gyermekeihez:
- Eljött az időtök, meg kell házasodnotok. Ti leányaim, találjatok ki egy-egy találós kérdést, s az a legény lesz férjetek, aki leghamarabb megfejti. Ti fiaim pedig menjetek a nagyvilágba, és keressétek meg a legszorgosabb és legkedvesebb lányokat, azokat vegyétek feleségül. De ha mához egy esztendőre nem házasodtok meg, akkor remeteként kell leélnetek életeteket.
A fiatalok meg is fogadták apjuk tanácsát. Egy esztendő elteltével újra találkozott a hat testvér. A két nagyobbik lány talált is magának okos vőlegényt, de a legkisebbik, aki a legokosabb is volt, olyan furfangos találós kérdést tett fel kérőinek, hogy senki sem tudta azt megválaszolni. A kérdés így hangzott: Akkor van belőle a legtöbb, ha elvesznek belőle. Mi az?
Törték is a fejüket mindenféle rendbéli legények, hercegek, bárók, válogatott cigánylegények, de senki nem tudott okosat válaszolni. Így a legkisebbik leány elhagyta apja palotáját és az erdőbe bujdosott, egy fa odvában találva otthonra.
A három királyfi is hazatért, mindhárom ügyes menyecskével. Csaptak is nagy lakodalmat.
Történt egy napon, hogy a legkisebbik leány éppen málnát szedegetett egy tisztáson, amikor a szomszéd király fia arra lovagolt. Meglátta a toprongyos lányt s megkérdezte tőle:
- Kinek s minek sarja vagy, leányom?
A lány elmesélte történetét, s a találós kérdést is megemlítette. Ekkor a királyfi boldogan felkiáltott:
- Én éppen azért indultam útnak, hogy megtaláljam azt a lányt, aki olyan találós kérdést tesz fel, amire a szívem válaszol. S a szívem azt válaszolja: ez csak a szeretet lehet. Mert minél többet adunk, annál többet kapunk belőle.
S ahogy elhangzott e varázslatos szó, a két fiatal egymásba szeretett s hét országra szóló lakodalmat csaptak. S mivel szívükre hallgatva cselekedtek, arcukon és lelkükben mindig boldogság lakozott. Szerették is őket alattvalóik, s országukat elnevezték Boldog Mosolyországnak.

Ezt a mesét Orsi írta, ezzel a mesével jelentkezik a 6-10 éves gyermekeknek meghirdetett Janikovszky Éva meseíró pályázatra.

1 megjegyzés:

reka írta...

Nagyon éééédes mese! A legjobb benne a "toprongyos" szó :))) meg persze a találós is :D