2009. január 5., hétfő

Újévi fogadalom: szelektív szemétgyűjtés

A mindnyájunk testi-lelki egészségére való odafigyelés mellett, elhatároztam, hogy az idéntől a szemetet szelektíven fogjuk gyűjteni. Eddig is volt rá kísérlet, örvendtünk, mikor megjelentek a Papír és a Műanyag feliratú szeméttárolók a tömbházunk mellett. Egy idő után, látva, hogy ez teljesen közömbösen hagy mindenkit, kényelemből mi sem figyeltünk erre. Mindig lelkiismeret furdalásom van, mikor a szemetet leviszem: rengeteg szemetet termelünk. Legalább arra figyeljünk, hogy mi az, amit újra lehet hasznosítani. Itt még nincsenek hulladékgyűjtő szigetek, de most ebben az elhatározásban az a lényeg, hogy mi szokjunk ehhez hozzá, Ákos (és majd Aba) ezt tanulják meg. Mert az ő társadalmuk majd erre hangsúlyozottabban figyelni fog.
Egyelőre én is tanulom, hogy mi melyik kategóriába tartozik (hogy például a tartós tej doboza papír vagy műanyag?). Kategóriák: Papír, műanyag, üveg (fehér vagy színes), fém és egyéb.

Az alábbiakat idemásolom egy honlapról:
Papír:
Bedobhatók: újságok, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italosdoboz (tetrapak)
Tanácsok: A dobozokat hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el, s, így minél több papírhulladék férjen a tartályba.
Higiéniás okokból ne dobjuk bele: az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat, stb.

Műanyag:
Bedobható:ásványvizes PET palack, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős, stb.), háztartásban előforduló tiszta fólia(szatyrok, tasakok,csomagoló fóliák, stb.).
Tanácsok: A tejes, joghurtos poharakat öblítsük ki bedobás előtt!
Ne dobjunk bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott)
flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt,
CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Fehér üveg:
Bedobható: A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált
színezetlen üvegek – befőttes, parfümös, stb.
Tanácsok: Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve az üvegekről távolítsák el fémkupakot.
Ne dobjunk bele: színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét,szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet.

Színes üveg:
Bedobható: színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveg.
Tanácsok: Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve a üvegekről távolítsák el fémkupakot.
Ne dobjunk bele: színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.

Fém doboz:
Bedobható: a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves, stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök, stb.).
Tanácsok: A kutya és macskaeledeles dobozokat csak elmosva dobjuk be!
Ne dobjunk bele: pl: nem csomagolási fémhulladékot, barkácsolásból megmaradt hulladék fémdarabot, mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Nincsenek megjegyzések: