2007. december 30., vasárnap

Decemberi hírek

1. Manna és Péter most evett életében először kókuszdiót. A Sánta-Mikulás hozta. Péter fúrógéppel pucolta meg. Nagyon finom volt. Ákos köszönte szépen, nem kért belőle.
2. Ákos ma mosogatott életében először. Régóta ígérgetem neki, hogy segíthet. Feladtam rá a nagy kötényt, és a kisszékére állva, a habos vízben mosta a csészéket, tányérokat. Sőt, még egy lábost is. Aggódott, hogy hamar elfogynak az edények. Nagyon boldog volt, mikor a szobájában még találtunk egy használt poharat. A végén a kagylót is kimosta, súrolta nagy lendülettel. És meg kellett ígérnem neki, hogy máskor is hívom segítségnek.


3. Megnéztük István a királyt - mind a négyen. Ákos vacsora közben arra, hogy ki tetszik jobban: István vagy Koppány, azt felelte, hogy "Koppány, mert ő pucér és meghal". Majd egy kis mézespogácsányi szünet után "De szerintem Koppány lesz a király, mert ő kövér és a királyok kövérek szoktak lenni."
4. Ebéd. Aba kuksol a teknőjében, közel Ákoshoz (mert most ez a legfontosabb Ákosnak evés közben)és figyeli, élvezi a "műsort". Arra az apai megjegyzésre, hogy Abának gombszeme van, Ákos: "Abának nem gombszeme, hanem holdszeme van". Aztán beszélünk a fenesi szánkózásról, ahova nagyszülei vitték + arról, hogy mit jelent az, hogy némber + sok egyébről. A deszert után mondom "Ákom, indulunk kezet mosni, majd aludni. Látod, Aba is mindjárt elalszik." Erre gondolkodás, szünet nélkül Ákos rávágja: "Lemegy a hold..."
5. Nagyapa megszámolta a fehér lapos tányér csíkjait: 150. Ez egy délelőtti szánkózás után történt.
6. Ákost többször vitte el Nagyapa szánkózni. Pirospozsgás arccal tért haza és lelkesen számolt be a hógolyózó és szánkózó élményeiről. Fenesre is kiment a nagyszülőkkel, ahol a Kaszás hegyen visítva ereszkedett le Mártával a szánkón.
7. Aba 180 fokos fordulatokat művel a kiságyban, a pelenkázón. A tükörben felismeri a kisbabát és gügyög neki.
8. A segesvári Mikulás Aloe Berry Nektárt (Aloe Vera alapú Gél) hozott Ákosnak, azóta napi kétszer étkezések előtt egy nagykanállal megiszik. Szereti, pedig Orsi szerint nagyon rossz ízű.
9. Aba repdes pucéran a pelenkázón. Ákos odahívja Orsit "Gyere Orsi, nézd, Abának is van cserezacskója!"
10. Ragasztottunk csillagokat, majd felfűztük őket és a kamraajtóra aggattuk. Kartonangyalkákat is készítettünk, ezeket régi olajfestékkel bemázoltuk. Sajnos, csak őszi színeink voltak. Egy nap Orsi is segített:
11. A diót Ákos darálta meg egyedül (persze nagy lendülettel):

Nincsenek megjegyzések: