2012. február 17., péntek

Aba betegsége

Vasárnap kezdődött. Rendesen reggelizett, rá egy órára propolisz cseppeket adtunk neki , mert a szortyogása már két napos volt. (Ákos is köhögött, a napi 2x10cseppes propolisztól teljesen elmúlt a csúnya köhögése.) Ebéd előtt hasfájásra panaszkodott, majd jelentkezett a kirobbanó hasmenés. Délután, este, éjszaka hányás.
Hétfőn nem ment oviba, Apa levitte Nagyiékhoz, ott töltötte a délelőttöt. Délután gyenge volt, de úgy láttuk, jobban lesz. Éjszaka viszont újra hányt, holott csak mentateát ivott és nagyon kevés pirítóst evett napközben.
Kedden Apa, majd Anya maradt itthon Abával, vigyázva az kanalankénti mentatea adagolást. De újra és újra kihányta. Kati orvosnő javaslatára Anya egy taxis segítségével beszerezte a HIPP ORS 200-as murokleves rizsnyákot, a Metoclopramid cseppeket (sziruppal próbálkoztunk eddig), a Humana Electrolyt rehidratáló port, a Furazolidont, a Bioticsot. A Metoclopramid hatására egész nap aluszékony volt. 10 percenként egy evőkanál Hippet sikerült felváltva a mentateába kevert Humana-porral (szívószállal egy-két korty) megitatni. Így ment este 11-ig. Néha öklendezett, de nem hányt.
Szerdán feljött Nagyi, amíg Anya délben hazaért, ugyanez az itatás volt. Délben enni kért. Mivel gondoltuk, kilábaltunk a hányásból, egy kevés kekszet adott Anya a már nagyon levékonyodott Abának. Rá félórára kihányta. Nagyot aludt, majd újra kezdtük a felépített adagolást. Viszont ez a hányás megijesztette Anyát. Hol van a határ? Mikor mondjuk azt, hogy indulás a kórházba? A dehitratálás veszélye fennáll, a kórházban infúzióval azonnal pótolható.
Csütörtökön Anya ezért nem ment iskolába, Ákos ezért aludt ma a nagyszülőknél: ha menni kell kórházba, ne legyen akadály. Egész nap kortyolgatások. Aba nyűgösebb volt, ez már jó jelnek számított: csirkepaprikást kért. Kati javaslatára egy kevés almakompótot, kekszet, sósropit és pufulecet lehetett ritkán elvétve adni a folyadékpótlás mellett. Csütörtök estére már jobban volt, színt kapott és , igaz halványan, de mosolygott.
Pénteken reggel Anya iskolába készült, de nem tudott elmenni, ugyanezek a tünetek ütöttek ki rajta. Csütörtökön Enikő néni helyettesítette, pénteken reggel Rékát ugrott erre a feladatra. Ákost Apa vitte suliba, reggel Kenguru matematikaverseny volt, amire nagyon készült.
Pénteken viszont Aba már főtt krumplit is evett, este párolt csirkehúst és a folyadékbevitellel sem volt gond.
Így telt el a hét. A padlásról lehozott farsangi jelmezek, amiket a hétvégére terveztünk, árvultan feküdtek a szoba sarkában. Anya csak egy pillanatig gondolkodott, megmondja-e Abának, hogy most van a mókusfarsang, amin most először nem vehetünk részt. Aba tudomásul vette, elkönyvelte: de itt van Ákos!
Pénteken este már gyurmáztak. Lábon nem sokat bírt állni, de figyelt, palacsintát gyúrt.
Vírusra gyanakszunk. A Propolisszal vigyázni fogunk Abánál. Jövő héten egy pár kivizsgálást megejtünk. Diéta (+ Fiobilin napi 2x1/4, Biotics) folytatódik.

Nincsenek megjegyzések: