2010. december 4., szombat

Hétköznapjaink

Megváltozott az életritmusunk.
Reggelente Ákos Anyával (7 óra 10 perckor), Aba Apával (8 óra 30 perckor) indult oviba. Mostanában, mivel Apa majdnem hajnalban feküdt le és Aba is felébredt reggelente, Anyával mentek a fiúk oviba. Külön kaland a fiúknak a reggeli utáni kirándulás: 35-össel a Kispiac-térig, onnan a 3-assal a suliig. Igazi mókusmódra ugrándoznak a fiúk a sulitól az oviig, majd miután ovisruhába öltöztek, jókedvűen búcsúznak Anyától.
Hazatérés:
Hétfőn és pénteken 5-kor Anya megy a fiúkért, egyenesen hazajönnek.
Kedden kis kitérővel ugyanaz: fél5-től van Ákosnak zongoraórája a suliban, ezen Aba és Anya is részt vesz. Onnan haza. Most, hogy már Anyának 2 vonalra van bérlete, kicsit kevesebbet gyalogolnak a fiúk. Fel a 35-össel a Hajnal negyed első megállójáig, ott át az úttesten, majd újra 35-össel vissza, leszállás a hegyoldalban. Leereszkedés, majd két kanyar: Ady utca.
Szerdán Ákosnak zeneovija van a Petőfi utcai zeneiskolában, ezért Ákos Anyával a suliban ülnek fél5-től fél6-ig, majd 6-tól 7-ig zeneóra. (Ezalatt Anya javítja a rögtönzéseket.) Abát általában Nagyapa veszi ki és nagyszülőknél marad addig, míg Apa haza nem hozza, este 9-re általában megérkeznek. Ákosnak este 7-ig tart a zeneóra, innen Anyával hazagyalogolnak. Ez a leghosszabb nap.
Csütörtökön Ákosnak zongoraórája van háromnegyed 5-től, Anyával ide igyekszik. Abát nagyapa veszi ki, Ákos zongora óra után csatlakozik a nagyszülőkhöz. Anya hazaviszi Abát, mert Ákos kérte, hogy egyedül maradhasson Nagyiéknál ezen a délután. Ő apával jön majd haza. Ha Anyának gyűlése van, akkor Aba is ott marad.
Apa nagyon sokat dolgozik. Novemberben nagy döntés előtt állt: vállalja-e az új munkát, amire felkérték. A Teológián 11 évet dolgozott, nehéz volt a döntés, végül elvállalta az Új Feladatot. Amíg a Teológián helyette rendszergazda kerül, addig ezt is, de az új munkát is (az erdélyi demokrácia központok létrehozási stratégiájának kidolgozása, szervezés, indítás, munkaszerződések, stb.) végzi. Este későn érkezik, épp, hogy eszik, majd éjjel 3-4 óra körül fekszik le, addig számítógép előtt fogalmaz, levelet ír, szervez.
Anyának heti 23 órája van (reggel 8-tól, heti egyszer 7-től), néha több (+ konzultációk). Ezekre az órákra a megtartott órák után készül ott a suliban (délután 5-ig), de van, amikor nem elég az iskolában rászánt idő (pedig ebédelni sincs olykor idő), így haza kell hozni még ezt-azt "esti mesének". A legnagyobb stresszfaktor: időben befejezni a tananyagot úgy, hogy a gyerekek tudják is.
Szombaton Anya nagy lendülettel takarít, mosogat: végre valami, ami azonnal tükrözi a befektetett munkát. De mivel új hét kezdődik tele új tananyaggal, míg a fiúk rajzolnak, Anya matekezik. Ákosnak gyakorolni kell, a zongora-házihoz idő és kitartás kell.
Ákos jól eszik, alszik, jókedvű.
Aba jobban eszik Ákosnál, de rosszabbul alszik. Éjjel pisilnie kell, van, amikor többször. Ő is jó kedélyű, de mivel akaratos és nem mindig sikerül dominálnia környezetét, dühös.
Szombatjaink Apa nélkül telnek, de vasárnap nagyjából együtt vagyunk.

Nincsenek megjegyzések: