2012. március 31., szombat

8 éves szülinapi buli

Ákos a menütárgyalásnál csirkepaprikásra szavazott, Azt mindenki szereti alapon. Ez lett a vacsora:
Rajzoljuk le kedvenc virágunkat, akár képzeletbeli is az!
A művek:
Jön a torta!
Ez a tejszínhab nem finom! - mondják.
Anya kezdi magyarázni, hogy igen, mert ez igazi tejszínből készült. Csak az a baj, hogy nem édes! - fűzi hozzá Árpika, és akkor esik le Anyának a tantusz, hogy elfelejtett cukrot tenni bele. És akkor az is eszébe jut, hogy a torta tetejére elfelejtette feltűzni az ez alkalomra Ákos-készített zászlót...A gyerek nő, a szülő vénül?
Játék:
Osztálytársakkal és Tancival:

2012. március 30., péntek

Ákos 8 éves. Délután, este:

Megérkezett Mamu és N'Apu Budapestről (Réka doktorrá avatásáról), meg is kérték Ákost, hunyja be a szemét, ajándékuk öltöztetéssel jár:
Kinyithatod!
Ákos március 14-én este, az ünnepre készülve, az esti búcsúzkodás közben még Anya után szólt: Kérlek, Anya, varrj nekem holnap reggelre egy igazi magyar mellényt!
Anya másnap szólt Mamunak, Mamu szólt a segesvári Szabó házaspárnak, akik megvarrták Ákosnak nemcsak a mellényt, de inget is.
Megérkezett Nagyi és Nagyapa és Ákosnak fokozódott öröme: bicskát kapott. Nem akármilyet, hanem azt a pirosat, amire nyáron gyűjtötte a Moll-pontokat, de a bicska valahogy elmaradt.
Ünnepelünk:
Fiúk:
Jön a torta:
- Ákos, mit kívánsz magadnak?
- Hogy legyek erős!

Ákos 8 éves. Délben:

Ákos rég vágyott erre. Anya a 12 órás szünetben megfogta Ákos kezét és elvitte az iskola könyvtárába. Ma, születésnapján, beiratkozott a könyvtárba. Kiválasztott egy nagy könyvet, amire vigyáznia kell, időben visszavinnie.
Ettől az eseménytől feldobódott nagyon.

Ákos 8 éves. Délelőtt:

Ha szülinap, akkor Mamu-sütötte virágos sütemény. Ezúttal nem ovistársait kínálta meg Ákos, hanem osztálytársait, tanító nénijét.
Az egész osztály szerettük volna meghívni születésnapjára. Apa megnézte az időjárás jelentést, ettől megváltozott döntésünk: egy pár osztálytársat hívunk meg haza hozzánk meg a tanítónénit, az óvónéniket és Teklát.

Ákos 8 éves. Reggel:

Régi szokás szerint Ákos reggel korán térképet kapott születésnapjára. A "kincsek"et meg kellett találnia.
Boldogan találta meg a villogó talpú cipőt, a lakatos naplót, a 30 kísérlet leírását tartalmazó könyvet és a ninjago játékot. Ezekre régóta vágyott, gyűjtötte, tette-vette zsebpénzét, hogy valamikor sor kerül ezek megvásárlására.

2012. március 27., kedd

Meghívó 8 éves szülinapra:

“arra születtünk, tiszta legyen még a szívünk,
s játszunk még tovább, játszunk még tovább.” LGT

Kedves …………………. !

Szeretettel meghívlak születésnapomra.
Időpont: 2012. március 31.,
szombat délután 4 óra
Helyszín: Ady Endre utca 18.

Várlak!

Kolozsvár, 2012. március 27.

2012. március 25., vasárnap

Pamina szerelmes

Amint hazaérkeztünk az operából, míg az ebédre hívta őt Anya, Aba ezt rajzolta:

Apa-hiány

-Apa hol van? - kérdi Aba Ákostól legozás közben.
-Konferencián.
-Túl az Óperencián? - tűnődik hangosan.

W. A. MOZART: A VARÁZSFUVOLA - Leckeelőadás

Ma reggel Apa elvitte fiait és Anyát az operába. Februárban már műsoron volt, de akkor a sorozatos betegségek miatt nem sikerült elmenni. Készültünk: három áriát tanultunk meg.
Vittük Mosolyt is, mert Aba neki is meg akarta mutatni az előadást. Az első sorban kaptunk helyet (sajnos az erkélyt lezárták, mert nem voltunk elegen. A Varázsfuvolán!), Ákos integetett Ákoskám és Dávid (osztálytársai) zenész édesanyjuknak.
Anya előre szólt Abának, hogy ez leckeelőadás, ami azt jelenti, hogy néha megszakad a "mese" és Krasznai Gáspár elmagyarázza zongora mellett, hogy mi történik, mikor melyik hangszerre kell odafigyelni. "Nekem ne magyarázzon senki!" - suttogja hangosan Aba. De amikor a Mily szép ez, mily tiszta áriát tanulta a közönség, Aba arca felderült: hangosan, magabiztosan és karácsonyi lelkesedéssel énekelte a már ismert dalt. (A szünetben két idegen néni is jelezte, hogy tetszik neki Aba, egyikük megkérte Anyát, hogy mindenképp zeneiskolába írassa, mert kifejezett tehetség.)
A fiúk végig élvezték a színpadon történteket, hallottakat, ringatóztak néha a gyönyörű zenére. Anya pedig ujjongott, mint mindig, Mozart közelében.
Abának az Éj királynője tetszett a legjobban: a hatalom, az erő. Valóban lenyűgöző volt. Ákos is tátott szájjal hallgatta, lélegzete is fennakadt. Ráismert "Az Alibaba és/vagy negyven rabló" szereplőire, előadás közben többször jelezte: Ez Abu rablóvezér! Ezek ott a rablók, ugye?
Igen, de itt Abu vezér Sarastro főpap, a rablók pedig papok.
A ruhatárnál Aba lelkesen kijelentette: Nekem nagyon tetszett ez a bábszínház! Még jöjjünk el!

Vasárnapi derü

Betegségre Barackmosoly

Múlt hét közepén köhögött az oviban, délutáni alvás közben. Csütörtökön éjjel felment a láza, pénteken nem ment oviba. Nagyi délben hívott, hogy nagyon fáj a füle.
Péntek dél lévén, egyenesen a sürgősségre mentünk. Elküldtek. Nincs mivel megvizsgálják a fülét, biztos fülgyulladása van.
Végül az Interservisannál kötöttünk ki. 70 lej a vizsgálat. Az orvosnő megállapítja: piros a füle, kezdődő fülgyulladás. Erre nagyon odafigyeltem: kezdődő. Antibiotikumot írt fel, egyebek mellett.
Megvásároltuk a gyógyszereket: 141 lej. Összesen: 214 lej. Felháborít és elszomorít: jó, én mondjuk dolgozom (több napot ezért a pénzért), de egy nyugdíjas ezek szerint nem engedhet meg magának egy fülgyulladást...
Este, mikor elérkezett a gyógyszeradagolás pillanata, nemet mondtam az antibiotikumnak. Abának egyszerűen elmúlt a fülfájása (nyomogattam többször a délután folyamán), láza nem volt. Az orvosnő reagálására próbáltam visszaemlékezni, arra a reakcióra, amikor belenézett Aba fülébe. Bizonytalanságot éreztem a hangjában.
Felhívtam Apát, megegyeztünk: ha felmegy a láza, beadjuk.
Füle nem fájt, de köhögött és taknyolódott. Egész héten nem ment oviban, Nagyi vigyázott rá. Csütörtökre be voltunk iratkozni Kati orvosnőnkhöz, így, amikor felment szerdán a láza, akkor is arra gondoltam, hogy kivárjuk a Katival való találkozást, az ő véleménye lesz a döntő.
Csütörtökön mindegyikünket megvizsgált, minden problémánkat kielemeztük vele. Abának piros a füle, de nem gyulladt.
Orrcseppváltás, köhögésszirup megy tovább, ennyi. Az antibiotikumot csak akkor, hogy szombatig felmegy a láza és gyengébb. Nem ment fel. Még az orra időnként tele van, de jobban van.
Nem mentünk el a hétvégi Molotov Koktél-találkozóra Váradra emiatt és az Apa elfoglaltsága miatt, de elmentünk ma a Varázsfuvolára.

2012. március 21., szerda

2012. március 18., vasárnap

2012. március 17., szombat

2012. március 16., péntek

Emberke

Aba ellentét-párokat bemutató rajzfilmet nézett: szia-viszlát, mozgás-mozdulatlanság, vidám-szomorú.
- Apa, az ember ellentéte a meghalás?

2012. március 15., csütörtök

Ünnepi foci

I.B ünnepe

Készülődés (ló, csákó, kard, zászló készítése):
http://erdely.ma/kultura.php?id=113242
És az ünnep:
http://www.youtube.com/watch?v=X5xH88WqnAI&feature=youtu.be

Ünnepelünk

Az I.B (Ákos osztálya) és a IX.R (Anya osztálya) együtt indult a felvonulásra. Mindenki egy emberért, egy huszárért felelt.
Ákosék egész héten erre készültek: a huszársisakokat, a kokárdákat, a lovakat, a kardokat és a zászlókat ők maguk készítették.
A teológusok vezetnek.
Minden évben ugyanitt.