2008. szeptember 30., kedd

Zeneovi Abával

Tegnap a könyvek a helyükre kerültek. Ma a ruhák a szekrényekben. Délután fél hatra indulás a zeneoviba. Ezúttal Abával. A troliból láttuk Apát Ákossal hazabiciklizni.
Jólesően furcsa érzés volt ugyanott, ugyanabban a hangulatban lenni. Csak most más gyerekkel. Nani (László Bakk Anikó) ezúttal egy Weöres Sándor mackós altatódalát hozta, ezt tanultuk. Abát a furulyaszó lenyűgözte. A László Kata előadás a fogak ápolásáról és karbantartásáról gyerekkorban is deja vu volt, mert 4 évvel ezelőtt Ákossal szintén részt vettünk ezen az előadáson.
Hamarabb eljöttünk, mert az egész napos pakolás fáradalma az elalvás tüneteit hozták ki belőlem. Éreztem, hogy ha MOST nem indulunk haza, nem lesz erőm hazabAbakocsizni.
Itthon Ákos újabb ragasztmánnyal várt és egy büszke piros ponttal.
Apa este a szekrényeket újra megerősítette, mert szegények elég vérszegény állapotban tartják a frontot.

Polcalattnyi hely

HÁMMEN

- Áldd meg, édes Istenünk mindennapi kenyerünk! Á-á-á-á-ámen. - énekeljük reggelihez ülve.
- Hámm !- vágja rá széles mosollyal Aba.

2008. szeptember 28., vasárnap

Teológiai tanévnyitás

Délután Apa részt vett a Telológia tanévnyitó ünnepségén.
A tanári kar:Az első évesek fogadalmat tesznek:

Bélu itt

Megérkezett Bélu a Németországban vásárolt autójával, ami kaliforniai pipacs-napraforgó-naplemente-napsütés-yellow submarine színű. Jön a tigris:

Őszi hálaadás

Ez számomra a legszebb ünnep. Tavaly óta. Addig a Karácsonyi örömünnepet semmi nem tudta felülmúlni. De tavaly ilyenkor, amikor a kórházban Aba gyógyulásáért, a biztonságért imádkoztam, mély hálát éreztem a kicsi kéthetes fiú életéért.
Csak nézem, gyönyörködöm benne és sírok! (szülészet, második nap)
A telefonomban azóta őrzöm Mamu két sms-ét. Az első az én üzenetemre jött válaszként:
2007. szeptember 9.: Isten csodálatos ajándéka!
2007. szeptember 30.: Ma őszi hálaadás. Hálát adunk Aba életéért. Sárdon veszünk úrvacsorát. Puszi, Mamu
Rékával voltam ma templomban, úrvacsorát vettünk.

2008. szeptember 27., szombat

RékaNap

Ma ünnepeljük Rékát:
Hogy tudd, hogy érezd, hogy elhidd nekem,
Neked szól a gitár, neked zörög a dob,
Neked gyúlnak a fények,
És csak Neked írom a dalt!
Neked énekelek! (LGT)

Ezt a virágos kompozíciót Orsi készítette neki a gondosan becsomagolt dobozzal együtt:
Elsőként érkeztünk, aztán megjöttek Könczyék, majd Éváék és Attiláék.
Mielőtt indultunk volna, sokat ettem, de azért még ennék valami újdonságot!
Indiai és kínai ételek dobozolva érkeznek, tálikókba áttesszük. Csípős és érdekes ízek és illatok.
A banánt ismerem. Az almát is. A lilaságot nem merem megfogni, pedig a nagyok fügeként eszik.
Apa beállítja a Réka új, Leventétől kapott laptopján az internetkapcsolatot.
Működik.
A gyerekszoba nyolcgyerekes ma.
Aztán maszkurázás. Minden jelmez előkerül és a gyerekek mind beöltöznek.
Ez itt Ákos:
Banya:
Winnetou, segíts!Nyugi, én minden bajt elűzök!

A festő megpihen

Mire Anya az intim tornáról lóhalálában hazabiciklizett (mert Réka szülinapjára indulunk nemsokára és még nem tudni honnan halászunk elő szalonképes ruhákat...), Apa már a lefestett hófehér fallal várta. Vége a festésnek. Holnaptól lehet pakolni!

A mai állás

NŐI Kriston Intim Torna® tanfolyam

Ez a medencealapi izmok tréningje.
Helyszín:Kolozsvár, Csemete Óvoda, Párizs utca 13 szám
Időpont: szeptember 26-27 (pénteken 17-20-ig, szombaton 10-18-ig)
Ára: 150 RON
A 10 órás tréning tudatosabb szervvédelemhez, egészségesebb alhasi működéshez vezet.
Anya már rég feliratkozott, így a festéssel járó felfordulás Apára maradt, mialatt pénteken és szombaton Anya új gyakorlatokat tanult. A tréner Magdás Emese volt.

2008. szeptember 25., csütörtök

Fehéredik

Miután Ákost oviba vitte, Apa megvásárolja a festéket (InnenWeiss 17l), a hozzávaló festő-rollókat és a sarokra illeszthető fémékeket. Hazahozza és indul dolgozni. A bútorok lefóliázása után, Anya a régi meszelővel már lemosta plafont és félig a falat az ún. fixáló léval, de az Apa-hozta új rolló megkönnyíti munkáját. Miközben Mamu a Nagyi-féle pogácsát süti Réka szülinapjára, addig Aba a járókában dobol, Anya leszalad a Fehér templomban dolgozókhoz megkérdezni, hogyan kell feltenni a sarokvasakat. Megvan a szemléltetett utasítás, be kell szerezni a glett rigips-et. Biciklivel nyomás a Méhes utcai építkezési céghez, de ott nincs. Adjanak bármilyet, ami a feladathoz jó!. Adnak. Vissza biciklivel. Mamu elmegy Orsiért, Aba ebédel.
5 sarkot kell így megerősíteni a fémékkel. Anya nekiáll és csekély 3 óra alatt megvan vele.
Hazajönnek a fiúk. Felhívjuk Tupit tanácsokért (Higítsuk vagy ne?, Mennyit kell várni a két réteg felvitele között?), aztán Apa nekigyűrkőzik és nekiáll a festésnek. Plafon a lámpáig (fél szoba), az északi és a nyugati fal teljes egészében, a déli az ablakig.
A terv az, hogy miután ez megszárad és kész, visszatesszük a bútorokat és kezdődhet a keleti fal és a déli ablakos. Apa éjszakába nyúlóan rollózik, lefesti kétszer a tervezett felületet. A keleti fal könyveinek pakolása után Anya kidől, nem várja meg Apát, így mond jó éjszakát:
Ma is a gyerekszobában alszunk mind. A nagyszobában nyitva ajtó, ablak, fűtés lehúzva 10 fokra.

2008. szeptember 24., szerda

Le a penésszel, fel az ággyal!

Az északi falon álló 4m hosszú könyvespolc lepakolása, a könyvek kiporolása volt a mai első feladat. Miután Mamu megérkezett, Anya elment a Fehér templomhoz, ugyanis ott a templom szigetelésén dolgoznak és Ferenczy Miklós lelkésszel egyik nap találkozván megbeszélték, hogy itt lehet meszelési tanácsokat kérni. Így is történt. Pontos útmutatást kapott Anya a penészeltávolítás, a szigetelés és festés menetéről, valamint a hozzávalók mibenlétéről, beszerzéséről. Megvette a penészeltávolító szert. Először szárazon kell eltávolítani, amit lehet:
Míg Mamu kint a konyhában főz és Abázik, azalatt sor kerül a szer felvitelére is. Csípi a torkot és a szemet.
Mamu délben elment Orsiért a suliba, majd miután a házi feladatokat elvégezték, átjöttek Abával játszani. Apa focizik, Ákos a nagyszülőknél, így a hideg nagyszoba (mert szellőztetni kell, erős szag van és száradnia is kell a falnak) az Anyáé. Így néz ki most a kicsi szoba: a földön a nagyágy matraca, mivel ma éjjel itt alszik az egész család.
Sikerült felfordítani.
Este Aba már alszik, mikor a fiúk megérkeznek. Ákos piros ponttal, Apa focifáradtan. Ákos hamar elalszik. Apa beszámol vacsi közben az ovis szülői értekezletről. Aztán Anya glettól, Apa plafont mos:

2008. szeptember 23., kedd

Indul a meszelés!

Eleget halogattuk, ideje a nagyszobában meszelni. Penészes a szekrények mögötti fal. A tegnap Apa és Anya kiválogatták a jó, a majd belefogyok, a soha nem fogyok bele kategóriájú ruhákat. Ma délutánra Anya kipakolta a szekrényeket és a ruhákat zsákokba téve átpakolta őket a gyerekszobába, ahol a tornyot raktam akció sikeresnek bizonyult.
Este Ákos hálás és boldog volt: Köszönöm, Anya, hogy ilyen szép kastélyt építettél nekem! Tele van rejtekhelyekkel! - értve ez alatt a gyerekszobai káoszt. A nagyszoba visszhangzik a kukucskáló hangoktól:

2008. szeptember 22., hétfő

Európai Autómentes Nap Kolozsváron

Délután 4 előtt Anya kilép az erkélyre: csepereg.
Menjünk vagy ne menjünk? Miért pont most változzunk meg? Megyünk!

Mamu visszajött azért, hogy segítsen Anyának Abával biciklistől lemenni. Indulás az oviba (ess, eső, ess!), ahol Apa és Ákos csatlakoztak. Innen tovább bicikliztünk a biciklis felvonulás gyülekező helyére, a Telefonpalota elé.
Hajrá Biciklisek!
Itt Anyát is kérdezték (magyarul és románul) a tévések, mert mindenképpen nőszeméllyel is akartak interjút készíteni. Ákos és Aba formában voltak:
Miután a szervező, Radu Mititean elmondta a tervezett útvonalat, 5 óra után elindultunk. Elől egy rendőrautó aztán mi, biciklisek, érdekesebbnél kucifántosabb, lerobbantnál jobb biciklikkel.
Cselédpiac - Bartha Miklós (E. Isac) utca - London (P. Maior) utca - Szentgyörgy (L. Blaga) tér - Jókai (Napoca) utca - Deák Ferenc (Eroilor) utca - Honvéd (Dorobantilor) utca - Szentpéteri (Marasti) tér - Magyar (21 Dec 1989) utca - Kossuth Lajos (21 Dec 1989) utca - Unió (Memorandumului) utca. Az útvonalat kétszeri bejárása volt a terv, de végül egyszer történt meg. A Városházánál újabb 1000 támogató aláírást adtunk át. (Ezek az aláírások a kolozsvári kerékpáros közlekedést lehetővé tevő létesítmények és intézkedések ügyében, egy évvel ezelőtt benyújtott felhívást hivatottak alátámasztani.)
Úgy döntöttünk, hogy mi most nem fordítjuk fel a biciklinket...
Este 7-re hazaértünk. (Anya csak azt sajnálta, hogy lemaradtunk a zeneovi tanévnyitó összejöveteléről). De Aba 3 órát ült bicikliülésben, inkább hazajöttünk. Megéhezett a társaság:

Itt egy román nyelvű cikk a felvonulásról a gyerekek és Bóné Kati fényképével:
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=16591

2008. szeptember 21., vasárnap

Félix itt

Jéna-Debrecen (Zsuzsi kiállításszervezésen ott)-Medgyes-Kolozsvár-Jéna. Ebbe a programba ma mi is beleférünk.
Apa bal karja kissé nagyobb erőfeszítést igényel.
Mert:
Zsuzsi beszámol a debreceni szervezésről.
Félix Ferkó nagyapjával:
És Irénkével, a nagymamával:
Mamu, neked edzett unokáskarod van!
Jó, hogy újra találkoztunk, öregem!