2007. december 30., vasárnap

Decemberi hírek

1. Manna és Péter most evett életében először kókuszdiót. A Sánta-Mikulás hozta. Péter fúrógéppel pucolta meg. Nagyon finom volt. Ákos köszönte szépen, nem kért belőle.
2. Ákos ma mosogatott életében először. Régóta ígérgetem neki, hogy segíthet. Feladtam rá a nagy kötényt, és a kisszékére állva, a habos vízben mosta a csészéket, tányérokat. Sőt, még egy lábost is. Aggódott, hogy hamar elfogynak az edények. Nagyon boldog volt, mikor a szobájában még találtunk egy használt poharat. A végén a kagylót is kimosta, súrolta nagy lendülettel. És meg kellett ígérnem neki, hogy máskor is hívom segítségnek.


3. Megnéztük István a királyt - mind a négyen. Ákos vacsora közben arra, hogy ki tetszik jobban: István vagy Koppány, azt felelte, hogy "Koppány, mert ő pucér és meghal". Majd egy kis mézespogácsányi szünet után "De szerintem Koppány lesz a király, mert ő kövér és a királyok kövérek szoktak lenni."
4. Ebéd. Aba kuksol a teknőjében, közel Ákoshoz (mert most ez a legfontosabb Ákosnak evés közben)és figyeli, élvezi a "műsort". Arra az apai megjegyzésre, hogy Abának gombszeme van, Ákos: "Abának nem gombszeme, hanem holdszeme van". Aztán beszélünk a fenesi szánkózásról, ahova nagyszülei vitték + arról, hogy mit jelent az, hogy némber + sok egyébről. A deszert után mondom "Ákom, indulunk kezet mosni, majd aludni. Látod, Aba is mindjárt elalszik." Erre gondolkodás, szünet nélkül Ákos rávágja: "Lemegy a hold..."
5. Nagyapa megszámolta a fehér lapos tányér csíkjait: 150. Ez egy délelőtti szánkózás után történt.
6. Ákost többször vitte el Nagyapa szánkózni. Pirospozsgás arccal tért haza és lelkesen számolt be a hógolyózó és szánkózó élményeiről. Fenesre is kiment a nagyszülőkkel, ahol a Kaszás hegyen visítva ereszkedett le Mártával a szánkón.
7. Aba 180 fokos fordulatokat művel a kiságyban, a pelenkázón. A tükörben felismeri a kisbabát és gügyög neki.
8. A segesvári Mikulás Aloe Berry Nektárt (Aloe Vera alapú Gél) hozott Ákosnak, azóta napi kétszer étkezések előtt egy nagykanállal megiszik. Szereti, pedig Orsi szerint nagyon rossz ízű.
9. Aba repdes pucéran a pelenkázón. Ákos odahívja Orsit "Gyere Orsi, nézd, Abának is van cserezacskója!"
10. Ragasztottunk csillagokat, majd felfűztük őket és a kamraajtóra aggattuk. Kartonangyalkákat is készítettünk, ezeket régi olajfestékkel bemázoltuk. Sajnos, csak őszi színeink voltak. Egy nap Orsi is segített:
11. A diót Ákos darálta meg egyedül (persze nagy lendülettel):

Vakácijó

Bújások:

2007. december 29., szombat

9 évesek vagyunk

Ma 9 éve, 1998. december 29-én délután 4 órakor kötöttünk házasságot a Farkas utcai templomban.Aztán a teológián ünnepeltünk a családdal és barátokkal.
Kár, hogy a háttérben kifüggesztett Molotov Koktél zászló nem látszik.
Azóta minden év december 29-én pizzázással ünnepeljük az eseményet kettesben. Az első 5 évben abban a pizzázóban, ahol a lánykérés napján ettünk (az ötös elágazásnál volt egy Ritm nevű pizzázó, nem tudom, most ott van-e még. Onnan autóztunk a sétatérre, a szökőkúthoz...). Ma a Gyulapiaci (Iulius Mall) PizzaHutban nagyon finom pici pizzát ettünk és Lipton teát ittunk.
És itt a mi számunk:

2007. december 25., kedd

Bélu karácsonya

Bélunak Lexingtonba jött az Angyal.
A Missisipi partján:
Karitatív munka: házépítés.

Réka, Levente és Orsi

Ezeket a fotókat Könczy készítette Rékáékról:

2007. december 24., hétfő

Mennyből az Angyal

Az idén is két helyre jött hozzánk az Angyal. Előbb otthon, aztán a kolozsvári Nagyszülőkhöz, ahol Mártáék is ott voltak.

Üdvözlet!

Az idén Péter készítette el a karácsonyi üdvözlőlapunkat. Előző években volt csillag, angyal. Az idén a hangjegy hozta magát (éjszakai Abaetetéskor szállott meg az ihlet), s miután kézzel egy nap alatt megszerkesztettem, Péter szólt, hogy ennek kivitelezése sok példányban könnyebb számítógépen...Így megszületett.
A hátára nagyapám, Nagy Ferenc egyik karácsonyi dalának egy részletét írtam, közben arra gondoltam, hogy kinek mit üzen ez a pár sor. Miközben írtam, a megcímzett borítékon levő nevet néztem és azon tűnődtem, hogy ebben a családban melyik szóra esik a hangsúly...Volt, hogy súlyos lett a kezem és elhomályosultak előttem a sorok. Volt, hogy szinte repült a toll a kezembe a könnyedségtől, a felhőtlen boldogságtól. Ezáltal - a pár nap alatt, amíg elkészültek- nagyon sok családtag, barát, ismerős fordult meg a konyhánkban.
"Angyalének száll az éjnek
gyermekévek szárnyain.
Téli tájon gyönge lábnyom:
újrajárom álmaim..."

Összesen 117 lapot írtam meg. Ákos is kivette részét az Ákosbetűjével.
Ez egy különleges év volt, mert megszületett Aba. Ezért adtunk több ismerősnek, mint szoktunk.

2007. december 23., vasárnap

Báj-gli

Én, azaz Péter készítettem a mákoskalács (alias bejgli) tésztáját, mármint a fehér részét. (Meg a mákot is én daráltam, miközben Ákos diót darált, de erről még lesz szó.) Előtte elolvastam vagy 6-8 receptet, ezekből kombináltam a saját verziót. És ha már így felvitte az Isten a dolgunkat, kenyérsütőgéppel dagasztattam. Ezeket pakoltam bele: 600g nullás liszt, 100g barátosi disznózsír, 150g margarin, 100g cukor feloldva 1,5 dl tejben, 1 tojás meg 1 tojássárgája, csipetnyi só, 25g élesztő (egy csomag). A gépbe alól a langyos cukros tej, bele tojás, zsiradék, azután a liszt, ennek tetejére morzsoltam az élesztőt. Manna szerint túl porhanyós lett, de nagyon finom. Éjjel 1-kor, amikorra meglett, bevágtunk ketten egy egész rudat. Még maradt 4.

Szegény szülők még aludnának...

2007. december 22., szombat

Ahelyett, hogy segítenének

Ahelyett, hogy segítenének a karácsonyi készülődésben, ezek szórakoznak:
vagy meditálnak:
(Én meg fényképekkel szórakozom...)

2007. december 21., péntek

Óvodai ünnepély

Ma volt Ákos második óvodás karácsonyi ünnepélye. Talált pár kifogást, ami miatt csak felét adta elő szerepének, azután "visszavonult". Az első felvonásban mókus volt, aztán a betlehemesben kicsi pásztor.
Ott volt Manna, Nagymama, Aba és Péter.

2007. december 18., kedd

Kondert Zsuzsi

Illés: Ha én rózsa volnék

Ha én rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék,
Minden évben négyszer virágba borulnék,
Nyílnék a fiúnak, nyílnék én a lánynak
Az igaz szerelemnek és az elmúlásnak.

Ha én kapu volnék, mindig nyitva állnék,
Akárhonnan jönne, bárkit beengednék,
Nem kérdezném tőle;hát téged ki küldött,
Akkor lennék boldog, ha mindenki eljött.

Ha én ablak volnék, akkora nagy lennék,
Hogy az egész világ láthatóvá váljék,
Megértő szemekkel átnéznének rajtam,
Akkor lennék boldog, ha már mindent megmutattam.

Ha én utca volnék, mindig tiszta lennék,
Minden áldott este fényben megfürödnék,
És ha egyszer rajtam lánckerék taposna,
Alattam a föld is sírva beomolna.

Ha én zászló volnék, sohasem lobognék,
Mindenféle szélnek haragosa volnék,
Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének,
S nem lennék játéka mindenféle szélnek.

2007. december 17., hétfő

Dani Bori

Ma kaptuk ezt a képet Dani Borikáról:

2007. december 12., szerda

Kedves Angyal!

Tegnap este Ákos Anyával megírta A Levelet. Ákos az egyik lapra "folyékonyan" írt, írt, közben mondta hangosan, miket hozzon az angyal. Anya a másik lapra jegyezte, írta gyorsan a hallottakat, hogy a levél Ákos-hű legyen. Ákos a saját példányát összeragasztotta egy másik lappal, hogy keményebb legyen. A hátoldalára csillagot ragasztott. Mindkét levelet Ákos aláírta és lefekvéskor kitettük az ablakba. Az angyalkagyertyát meggyújtottuk és csendben figyeltük, nem-e hallunk szárnysuhogást...Így aludt el Ákom. Reggelre a levélnek hűlt helye. Ákos nagyon természetesnek találta ezt: az angyal készülődik.
Apa elintézte a polgármesteri hivatalban az Aba-papírokat és a nyomdából hazahozta a karácsonyi üdvözlőlapunkat. Az idén Apa készítette el őket. Előző években volt csillag, angyal, most is anya jött az ötlettel (éjszakai Abaetetéskor szállta meg az ihlet), s miután kézzel egy nap alatt meg is szerkesztette, Apa szólt, hogy ennek kivitelezése sok példányban könnyebb számítógépen...Így megszületett. Miután mindenkinek postáztuk, idemásoljuk.

2007. december 9., vasárnap

Házi humor

Péter
többórás mosogatást rendezett (Manna éppen elvágta a kezét), közben a hagyományosan hasmenéses Aba a teknőjében ücsörgött a konyhában. A helyzet adta a kis dalt:
"Mosogatunk, fosogatunk,
Abával ketten itt elvagyunk."
Ebéd közben: "Bármiből lehet krumplipirét csinálni!". (A tegnapról megmaradt főtt krumpliból Napu tanácsára elkészítette a nemhagyományos módszerrel.)
Annamari
Apa lenmagot tett a ma sütött kenyérbe, és arra, hogy "Na kíváncsi vagyok, milyen lesz így!", Anya azt mondta, hogy "kendőstől jön majd ki".
Ákos
Apa megkereste és meg is találta Komár László Szerencsevadász dalát interneten. Pénteken oviba menet ezt dúdolta Apával, és most fürdés után meghallgatták az igazit. Ákos Apa ölében, pizsomában, ritmusra lovagolva énekelte. Anya a háttérben csatlakozott, mire Ákos "Anyaaaa! Te nem vagy benne!", intve, hogy ne énekeljen, ne táncoljon.
Anya: "De miért nem vagyok benne?"
Ákos : "Mert ez olyan férfias dolog!"
És ezzel tovább lovagoltak, énekelték, hogy "Nem rabló ő, nem bandita, ki lenne más, ő a szerencsevadász..."

Aba este, evés előtt 5980 gramm.

2007. december 7., péntek

Aba 3 hónapos

Aba ma 3 hónapos. A tömege 5940 gramm. Tegnap megvizsgálta Szabó László doktor úr, és azt következtette, hogy Aba egészséges, ne foglalkozzunk a hasmenéses tünetekkel és az étvágytalansággal.
Ugyancsak ma érkezett Mamu és este Rékáéknál kacsát ettünk. Sajnos, Erika nem várta meg a vacsit. Orsi és Ákos kellőképpen beöltözve, felszerelkezve felkutatták a hegycsúcsokat. A kukkeren nehezen osztoztak, de végül békességben sátoroztak is.
Szintén ma hozott Nagyapa Budapestről Laktoherb teát, ivott is Anya belőle és hatásaként Aba 240gr-ot szopizott.
Mamuval, Napuval és Rékával:

2007. december 5., szerda

Mikulásvárás

Az idén a Mikulást együtt vártuk Orsival, Ákos és Aba kedvenc és egyetlen unokatestvérével. Nagy volt az izgalom...

2007. december 2., vasárnap

Advent

Apa találékony volt ma. Adventi koszorúhoz kellett valami, ami megtartja a gyertyákat. Apa kitalálta. Kifúrta (mert van itthon fúrógép, tavaly hozta az angyal) a piros műanyagkancsó tetejét (ezennel lemondtunk róla), és azt lefóliázva, beleillesztettük a 4 adventi gyertyát, két fehéret+ két pirosat. Az anya által készített bársonykoszorúba (első karácsonyunkra készült) ez belepasszolt, és ebédkor már égett is a fehér gyertya. Ákos választotta ki, melyiket gyújtsuk meg. Elénekeltük a "Menyből az Angyal"-t, (most már el kell kezdeni a dalok ismétlését) szintén Ákos választotta ki az éneket.

Az erkélyen Apa megtalálta gyerekkori fekete pisztolyát, Ákosnak egész nap az volt a kezében.
Anya már rég óta készül a mézeskalázs sütésre. Adventi naptár és mézeskalács házikó a terv. A Pata utca összes boltját végigjárta, sehol nem lehet gyömbért kapni, szegfűszeg is csak darabos volt. Itthon volt egy üvegben valami, amire Apa rávágta, hogy fahéj. Mikor anya szólt, hogy az nem, akkor megegyeztek, hogy akkor az biztos szegfűszeg. Ebéd előtt már Ákos és anya nekiálltak összegyúrni a masszát. Ebéd, délutáni alvás alatt ez a hűtőben pihent. Amint Ákos felébredt, nekiláttak a nagy munkának. Aba a teknőben vezényelt és néha megszólalt, hogy "EU" vagy "HŐőőő", vagyis gáz van az EUban?Adventi karácsonyfa. Van hozzá sablon is. Anya kinyújtotta a tésztát, sablon a tésztára, gombostűvel végigszúrkálva, kivágva, a 24 db. kis négyzetecske kivágva, kilyukasztva, és most jön a difi! A sablon nagyobb, mint a tepsi. És ez még semmi! Apa segítsége sem segített: a tészta odamakacsolta magát az asztalhoz, nem lehetett sehogysem felvakarni, nemhogy átemelni tepsibe! Anya felbosszankodott, és összegyúrta az egészet, adventi naptár lefújva (úgyis van az angyalkás!), és miután Aba evett, megsütötte a szív alakúra szaggatott mézeskalácsokat. Ákos ezt jobban élvezte...Finom is lett, igaz, parittyázni lehet vele, olyan kemény. De vacsorára Ákos tejbe áztatva jól belakott vele.
Na, de a házikót nem hagyjuk, most már mondhatjuk, hogy van tapasztalat...

Aba hason fekve

Aba hason fekszik a pelenkázón. Kínlódik ugyan, hogy a fejét fenntartsa, de azért provokálásra így reagál:

Szombat a szülőknél

A szülőknél voltunk ebédelni, majd délutánozni, majd vacsorázni. 19 óra után Márta is megérkezett az ebédre. Mentségére legyen mondva, előre szólt, hogy csak később, 16 órára tud jönni. :)