2007. november 30., péntek

Bélu

Bélu az öccs, a sógor, Ákos keresztapja. Unitárius lelkész, jelenleg Berkeleyben(California) tanul, prédikál. És nekünk hiányzik.
Ákos valamelyik este azt mondta meseolvasás után, hogy fúr egy lyukat a földbe és ezt addig teszi, míg Béluhoz lyukad ki a föld másik oldalára. Igaz, inspirálódott Barnitól, az új mesehősétől, aki alagútat ásott és találkozott egy kisfiúval, aki akkor alszik, mikor Barni ébren van és fordítva. De azonnal Bélura gondolt, és ez a lényeg.
Augusztus 17-én hajnalban kikísértük a kolozsvári repülőtérre.
Bélu Amerikában:

Ákos

Juhász Ákos (született 2004. március 30-án) óvodás.
2007-ben íródott:
Kedvenc óv
onénije Nusi és Csilla, legjobb barátja Horváth Péter, alvótársa Józsika, kedvenc játéka a kard, kedvenc étele a csirkepaprikás és a spenót, kedvenc éneke a "Pizsomabugyi", kedvenc ruhadarabja a kezeslábas, kedvenc foglalkozása a "motorozás", kedvenc rajzfilme pillanatnyilag a "Macskarisztokraták", de a kedvencei a magyar népmesék is. Kedvenc mesehős Barni, Anna és Peti. Szeret puszit adni, de ha őt puszilják, letörli. A lift hívógombját ő nyomja már.
Becenevei: Gazsi (Apa), KicsiBubám, napsugaram, Ákom, Ákom-Bákom (anya), Bogaram-bogaram(nagyi), kisunokám (nagyapa), Schaffhausen, Kókusz (Danilaci).

Evés előtt három imát kezdeményez. Énekeljük irányítás
ával (ebben a sorrendben) a "Jővel Jézus, légy vendégünk", "Áldd meg édes Istenünk" kezdetűeket, majd mondjuk a "Jővel Atyánk, légy vendégünk" et.
Szereti az édességet, nem hajlandó a sajtot, felvágottat megkóstolni. A kolbászt lekváros kenyérre teszi. Szeret anyának segíteni. Ha anya seper, ő hozza a lapátot, tartja, majd elönti a szemetet a szemétbe. Ha túrós gombócot főzünk, ő is gömbölyít egy párat, majd prézlibe is gurítja őket. Képes otthagyni a rajzfilmnézést, csak részt vegyen a főzésben. A nyers krumplit fel tudja már vágni.
Az asztalt száraz törlővel ő törli le. Szeret feladatot kapni, azt véghezvinni villámgyorsasággal. Ő szokta a tányérokat kiosztani, szalvétát tenni, miután gondosan összehajtogatta.
Ha anya ébreszti reggel, akkor a "jó reggel, Napsugár" saját szerzeményt dúdolgatja.
Büszke kisöccsére:
Első nap az oviban (2006. szeptember 18-án két és fél évesen):

Péter

Juhász Péter, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodahálózatának ügyvezető igazgatója. Kedvenc étele a szalmakrumplee, kedvenc időtöltése (volt) a focizás, újságolvasás (nem mondjuk meg hol...), pillanatnyilag kedvenc írója Gion Nándor, kedvenc színe nincs, mert színtévesztő, egyik kedvenc itthoni foglalkozása (volt) a MicrosoftMoney rendszeres vezetése a család költségvetéséről, kedvenc szórakozása kiröhögni felesége ezoterikus észleléseit, megjegyzéseit. (Ezek a volt-ak még aktív tevékenységek voltak a PTI rendszergazdasága mellett.)
Minden reggeli utolsó fázisaként megeszik egy vajasmézes kenyeret, de a mézet és vajat egyszerre te
szi a kenyérre és ott ALAPOSAN kikeveri, majd szétkeni. Úszás közben kiugrik, akár egy delfin. Szereti nemzetét, szeret Az Ügy érdekében szervezkedni. Nem szereti a nyilvánosságot, de a háttérben nagyon sokat dolgozik, tervez. Szeret kenyeret sütni. Tud is. Utálja a salátalevest. Sokáig bír vezetni.
Ha péntek, akkor foci. Ha filmnézés Mannával, akkor Bruce Willis.2005. március 15, Kolozsvár (Ákos a babakocsiban).Hajrá Molotov Koktél! (1994) Apáczai Fociklub.
Hej, hej, Udvarhely! (2005)


Hahó, Ákos! (2003 karácsonya)

Dúúddal!Messze még a hajnal! Abával.

Annamari

Jakabházi Annamária, feleség, anya, matektanárnő a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. Kedvenc étele a palacsinta, kedvenc növénye a diófa, kedvenc zöldsége a hagyma, kedvenc együttese a Dire Straits, kedvenc zeneszerzői Mozart (örök), Chopin és Liszt, kedvenc foglalkozása a fényképragasztás, gyerekek naplójának és családi blogok írása, kedvenc itthoni időtöltése a teázás (Earl Grey+kex), kedvenc színei az ősz rozsdaszínei, a narancssárga és sötétkék. Kedvenc politikusa Orbán Viktor. Kedvenc férje Juhász Péter.
Ákossal szeret kézen fogva menni, közben egy dalt dúdolni. Abával kuncogni. Szeret listát készíteni a tennivalókról, szereti ötleteit megvalósítani. Szeret varrni (patchwork), festegetni (szekrények kidíszítése), karácsonyi üdvözletek készíteni, sütni, takarítani (mert annak látszik az eredménye), pakolni, lakást átalakítani. Mosogatás, vasalás - es muss sein. De a legjobb gondolatok mosogatás közben születnek. Otthon Péter puha kockás ingeibe jár, hogy érezze közelségét, na meg azért, mert most ezekbe fér bele...
Szeret tanítani, lelkesedik a közösségépítő munkáért, osztályfőnök akart lenni gyerekkora óta.
Unitárius, büszke vallására. Szeretné a Tátesz nagyapja (Nagy Ferenc, unitárius lelkész) dalait, verseit összeszedni, esetleg kiadni.
Kedvenc verse Nagy László "Kiscsikó sirató"ja, egyik kedvenc regénye Virginia Woolf "Hullámok", kedvenc filme Amadeus. Utálja a salátalevest. Nem bírja az óra ketyegését. Nem szereti az "issue" szót. Gyűlöli az igazságtalanságot, a kövekezetlenséget, a dilettanizmunst. A zakuszkát vajas kenyérre keni. Ha kell, tud fogyni. Egyre többször hatódik meg filmeken, zenehallgatás közben. Kedvenc városa Salzburg, kedvenc kirándulóhelye Ivó. Otthona Kolozsvár és Segesvár. Szeretne többet utazni, biciklizni. Fél a svábbogaraktól, kóbor kutyáktól.
Férje Mannának, Manónak, MadMaxMum-nak, Anyabanyának szólítja. Ákos fia házicsokinak. Aba Anyacikának.
Ha táncház, akkor Zituka. Ha szenvedély, akkor csoki. Ha gyermekkor, akkor boldog (Székelykeresztúr, Segesvár), ha nyári vakáció, akkor Kide. Ha rebarbarás süti, akkor Irénke. Ha betűtípus, akkor Bookmann Old Style. Ha foci és barátok, akkor Molotov Koktél. Ha illat, akkor vanília.
Ami fontos: lendület, humor, harmónia.
Ami nélkül nem tudna élni: család és zene.

1998-ban a kolozsvári RTV területi studiójának stábja az Unitárius Kollégium tanárait az iskoláról kérdezték. Nyilatkozat két éves tanítási tapasztalattal:

Utolsó oszióra a zöldsárga osztályommal (1996-2000): A salamoni osztályommal (2000-2004):

2007. november 29., csütörtök

Mi a közös az unokatestvérekben?

Aba és Ákos másodunokatestvére, Nagy Zsuzsi és Thomas Berger fia, Berger Felix Hunor két hónappal fiatalabb Abánál. A családnak feltett "találós kérdés", hogy mi a közös a 2 képen.
Egyet elárulunk: mindkét sapkát Pirinkó nagynéni kötötte.

November 29 eseményei

  1. Ma reggel lefilmeztük az ovibamenés előtti perceket. Ákos Csimbummal szórakoztatja Abát a konyhában.
  2. Egész nap leveleztem. Három ünnepeltet köszöntöttem: László Imola volt osztálytársamat, Eric Chetwynd amerikai barátomat és Kublájt a régi maxwelles barátot.
  3. Meglátogatott minket Lídia kolleganőm, s miközben Ákos zabálta a kedvenc csirkepaprikását, megbeszéltük babadolgainkat.
  4. Ez már a 6. nap, hogy Aba nem kakált. Átestünk a ló túlsó oldalára: eddig hasmenéssel küszködtünk, most meg azért tördelem kezem, hogy aggódjam-e vagy örvendjek a kakastoppnak...Ma észrevette magát a tükörben, széles mosollyal nyugtázta, hogy ott bent is van egy Anya.
  5. Ákos ma kapta utoljára az Eurespalt (3x6ml köhögés ellen), és mégis szortyog, prüszköl. Este meseként a Swans Islandos fényképalbum alapján meséltem amerikai "kalandjaimról". Motorozás, kenuzás, telefonbeszélgetés, szobafestés, vacsorázások, rákfőzés, biciklizés, őzikékkel való találkozás, zászlófelvonás, honvágy. Aztán "Anya, mikor kukkintasz beee?"

Nyugalom

Megyünk oviba!

Kimentem én....az oviba, az oviba